Beurzen in Azië dalen na slechte cijfers uit VS

De beurzen in Azië zijn vandaag bijna allemaal gedaald. Dit kwam door zorgen over de Amerikaanse economie en de daling van het Chinese handelsoverschot. De beursindexen van Maleisië, China, India, Zuid-Korea en Taiwan sloten allen op de laagste niveaus in zeven maanden. Ook in Europa daalden de koersen.

In China (min 3 procent) en Japan (min 2 procent) speelden vooral de vrees voor een Amerikaanse recessie. Vrijdag werd bekend dat het aantal banen in de VS fors is gedaald terwijl analisten een stijging hadden verwacht.

Hongkong leek ook op verlies af te stevenen, maar kwam uiteindelijk toch uit op een stijging van 1 procent nadat verschillende media melding maakten van het plan dat de Britse bank HSBC haar aandeel in de Chinese Bank of Communications wil vergroten.

In Shanghai daalde de koersen, mede door de vrees dat de Amerikaanse economie er aanzienlijk slechter voor staat dan werd gedacht. Een aanwijzing hiervoor zouden de cijfers over het Chinese handelsoverschot zijn, zo stelden Chinese analisten. Het handelsoverschot is teruggelopen tot 8,6 miljard dollar in februari, een daling van 63 procent.

Volgens de autoriteiten in Peking ligt de oorzaak van de daling echter in China zelf. Zo zou de economie te lijden hebben gehad onder de lange vakanties rond nieuwjaar en het Chinese Lentefestival. Bovendien trokken in februari de zwaarste winterstormen in 50 jaar over zuid- en centraal China en dat zijn de gebieden waar zich de meeste fabrieken bevinden die voor de Amerikaanse en Europese markten werken.

De koersen in Europa stonden vanmorgen ook in het rood. In Amsterdam noteerde de AEX-index 0,5 procent lager. De grootste daler was staalbedrijf Arcelor Mittal (min 3 procent). De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren ook, al wisten zij in de loop van de ochtend de grootste verliezen weer goed te maken.