Beatbusters toch weer in het Engels

Pop Beatbusters. Gehoord: 8/3 Melkweg, Amsterdam. Herhaling: 15/3 Twentietoe, Tiel.

Het blijft een dilemma: mag je ska in het Nederlands zingen of hoort die authentiek Jamaicaanse muziekvorm in het Engels?

De oplossing voor de Betuwse skaband Beatbusters leek zich aan te dienen in de vorm van de hit Bubbelbad met rapper Def P van de Osdorp Posse.

Heel Nederland zong ‘chillen chillen chillen in een bubbelbad’ en na het aanvankelijke succes begonnen de problemen voor de Beatbusters.

Zanger/gitarist Johan Steevens wilde door in het Nederlands met zijn groep J-Stars. En voor de rest van de band begon de zoektocht naar een zanger die het verhaal van de Beatbusters weer op kon pikken.

Zes jaar gingen voorbij sinds de hit. Acht jaar sinds het laatste Beatbusters-album Skangbang. Eindelijk konden ze zaterdag hun cd New Deal presenteren, met zanger Ton Meijdam en enkele andere nieuwe bandleden.

De essentie van de beste skagroep van Nederland bleek geen geweld aangedaan: nog steeds stond daar de robuuste blazerssectie, de bassist met zijn standvastige melodielijnen en een aanstekelijke feestbende, tien man sterk en vanaf de eerste seconde in volle actie.

Ska is makkelijke muziek, kun je zeggen. De parameters zijn vijftig jaar geleden op een ver eiland vastgelegd en het hakketakritme vergt geen grote artistieke beslissingen. Toch trekt het nog steeds een verrassend jong publiek. En probeer het maar eens zo strak te spelen als de Beatbusters.

„De bedoeling is dat we door het podium heen gaan”, zei Meijdam toen hij al vroeg tijdens het optreden het publiek op het toneel noodde. Een grote wanorde kon het niet worden, want de Beatbusters denderden onverstoorbaar door in zelfgeschreven instantklassiekers als Reality en Cold love.

Grappige covers horen bij het genre: een hakkelend Solitary man van Neil Diamond en The Selecters On my radio verhoogden de feestvreugde. Zanger I-Repeat van Beef stal de show in de nieuwe Beatbusterssingle Table for two.

Tenslotte kwam daar het aloude dilemma weer om de hoek kijken, want Def P kun je alleen mee laten doen als hij in het Nederlands mag rappen, in het monotone Nachtvuur dat ook het slotstuk is van het voor de rest Engelstalige album.

Pakkend als Bubbelbad was het niet; dat nummer werd stilletjes een beetje gemist nu het uiteindelijk toch in de moerstaal met Betuws en Amsterdams accent mocht.

    • Jan Vollaard
    • Door