Afghanen weer boos op Wilders

In Afghanistan zijn dit weekeinde twee grote demonstraties tegen de aangekondigde anti-Koranfilm van PVV-leider Geert Wilders en de Deense Mohammed-spotprenten geweest. Zaterdag waren in de westelijke stad Herat, aan de Iraanse grens, tussen 5.000 en 10.000 demonstranten op de been. Gisteren riepen in de oostelijke stad Jalalabad duizenden studenten op tot vervolging van Wilders voor belediging van de islam. Zij eisten dat de Nederlandse en Deense militairen die deelnemen aan de NAVO-missie ISAF in Uruzgan en Helmand het land verlaten. Sommigen dreigden met zelfmoordaanslagen. De demonstranten blokkeerden de doorgaande weg naar Pakistan en verbrandden Nederlandse en Deense vlaggen. Vorige week waren er vergelijkbare demonstraties in Mazar-i-Sharif en Pul-i-Alam, de hoofdstad van de provincie Logar. In Kabul protesteerden vorige week ongeveer 200 parlementariërs buiten het parlementsgebouw. (AP, Reuters)