1 Mode kijken

‘Why does white trash dresses so much worse than black trash?’

Do or Don’t?

www.viceland.com/nl/dos.php

Wat is er leuker dan kritiek spuien op het voorkomen van compleet onbekenden? Met Britney hebben we het wel gehad, Paris is saai en Michael Jackson helaas verleden tijd. Gelukkig is er Vice Magazine, een gratis blad dat ook in Nederland elke maand verspreid wordt via kledingwinkels, bars en clubs. In de vaste rubriek Do’s and Don’ts worden foto’s van ’s werelds vreemdste creaturen van bijtend onderschrift voorzien. Op de site staat een hele collectie online, waar je zelf commentaar aan kan toevoegen. Dat gebeurt vooral door Amerikaanse lezers, het van origine Canadese blad verhuisde in 1999 naar New York. Daar worden ook de onderschriften bedacht. Of iemand Do dan wel Don’t is, hangt af van het antwoord op de vragen: is dit een rolmodel of roept dit beeld plaatsvervangende schaamte op? De foto’s zijn snapshots, genomen op straat, op feesten, op de bus of in een park. De slachtoffers zijn zich van geen kwaad bewust en poseren zelfs fier voor de camera. Het commentaar is des te vernietigender. Als er al een compliment gegeven wordt, klinkt dat zo: ‘Why does white trash dresses so much worse than black trash?’ (SV)