Wit-Rusland neemt diplomatieke stappen tegen VS

De regering van Wit-Rusland heeft gisteren de Amerikaanse ambassadeur in Minsk gevraagd het land te verlaten en de Wit-Russische ambassadeur uit Washington teruggeroepen. Aanleiding was een verscherping van de Amerikaanse sancties tegen het bewind van president Aleksandr Loekasjenko, die de VS zien als ”de laatste dictator in Europa”. Tegen het bewind lopen al lang Amerikaanse en Europese sancties. Een daarvan geldt een Wit-Russisch chemisch en oliebedrijf, Belneftekhim. Donderdag bleek de Wit-Russen dat de VS niet alleen Belneftekhim verbieden in de VS actief te zijn, maar dat dat verbod ook geldt voor bedrijven die met Belneftekhim zijn geassocieerd - zoals een Venezolaans bedrijf dat sinds vorig jaar zomer met het Wit-Russische bedrijf samenwerkt. De maatregel is in Minsk opgevat als een aanscherping van de sancties, die Belneftekhim met de samenwerking met het Venezolaanse bedrijf juist had willen ontlopen.