Wielerteams starten toch in Parijs-Nice

De vereniging van professionele wielerteams (AIGCP) heeft beslist dat alle ploegen morgen van start gaan in de rittenkoers Parijs-Nice. Dat ondanks het dreigement van de Internationale Wielerunie (UCI) dat teams dan hun proflicentie dreigen te verliezen.

De profteams kwamen gisteravond in Parijs bijeen, nadat het Sporttribunaal CAS zich eerder op de dag onbevoegd had verklaard in het conflict tussen de UCI en ASO, de organisator van Parijs-Nice en de Tour de France. De profteams hadden om een uitspraak van het CAS gevraagd in een poging om boetes en schorsingen voor renners die starten in Parijs-Nice te voorkomen. UCI meent dat de wedstrijd onwettig is omdat die niet volgens de UCI-regels wordt gereden.

UCI-voorzitter Pat McQuaid nam gisteren nog een strenger standpunt in. Niet alleen renners, ook teams dreigen geschorst te worden. Dat maakte geen indruk op de profteams. Ze beslisten om te starten. Vijftien teams stemden voor, acht onthielden zich. De AIGCP eist wel dat de strijdende partijen volgende week eindelijk rond de tafel gaan zitten.

„De dreiging van straffen is er inderdaad, maar wij hebben als ploegen bepaald dat we ooit een ProTour-licentie hebben gekregen om ook in deze wedstrijd te kunnen starten”, zei Henri van der Aat, die de buitenlandse contacten voor de Rabobankploeg onderhoudt.

Een aantal ploegen heeft wel renners teruggetrokken uit vrees voor de sancties. Zo liet het nieuwe team High Road (ex-Telekom) de Britten Mark Cavendish en Bradley Wiggins thuis. Zij vreesden voor hun deelname aan de wereldkampioenschappen baanwielrennen over enkele weken in Manchester. De UCI wil renners die meedoen aan Parijs-Nice weren van verschillende WK’s.