VN-gezant even kwijt in Brussel

Brussel haalt opgelucht adem: een verdwenen VN-ambassadeur is teruggevonden. Het Oostenrijkse oud-topmodel Waris Dirie, geboren in Somalië, kwam deze week naar de Belgische hoofdstad voor twee conferenties over vrouwenbesnijdenis, in het kader van internationale vrouwendag. Gisteren zou ze een prijs krijgen in Kerkrade. Maar daar kwam ze niet opdagen.

Dirie, in een vorig leven fotomodel, met een rolletje in de James Bond-film The Living Daylights, is speciaal VN-ambassadeur. Ze reist al jaren de wereld rond om over haar besnijdenis te vertellen en schreef er de bestseller Desert Flower over.

Dirie ging dinsdagavond in Brussel naar een discotheek. Daarna verdween ze spoorloos, bijna drie dagen lang. Op de conferenties bij het Europese parlement en de Europese Commissie – met als speciale gast de Amerikaanse minister Rice – was ze niet geweest. Dirie’s manager vertelde dat ze dinsdagnacht in Brussel haar hotel niet had kunnen vinden. De politie had haar willen helpen en was met haar langs hotels gereden. Bij een hotel waar de politie in de computer naar de gastenlijst keek, was Dirie naar buiten gelopen om sigaretten te kopen. Maar ze zou in een taxi zijn gestapt. De politie verspreidde gisteren een opsporingsbericht, waarna Dirie werd op de Grote Markt werd gevonden.

Er was een klein misverstand, verklaarde ze gisteravond. „Ik wil niet in detail treden.” Vanmiddag zou ze een persconferentie houden.

Juist vorige week werd in Parijs, in de Seine, het lichaam gevonden van oud-topmodel, Katoucha Niane (47). Zij schreef een boek over de besnijdenis die ze in Afrika als meisje had ondergaan. De doodsoorzaak is onduidelijk.

Meer over Waris Dirie op waris-dirie-foundation.com