Val van regering Servië lijkt nabij

De val van de regering van de Servische premier Vojislav Koštunica lijkt onvermijdelijk. Gisteren zei Koštunica dat hij de pro-Europese ministers in zijn regering niet meer kan vertrouwen.

„De regering bevindt zich in een diepe crisis”, aldus de premier, „Ik kan er niet langer van op aan dat de huidige coalitiepartners eerlijk vechten voor het behoud van Kosovo binnen de Servische grenzen.”

Donderdag stemden de ministers van de Democratische Partij (de partij van president Boris Tadic) en van G17 Plus – die een meerderheid hebben in het kabinet – tegen een in het parlement ingediende resolutie, die voorziet in de bevriezing van de banden met de EU, tenzij die afstand neemt van de onafhankelijkheid van Kosovo. De partij van Koštunica is met de oppositie vóór deze resolutie. De DS en G17 Plus zijn net als Koštunica tegen de onafhankelijkheid van Kosovo, maar ze vinden dat de Europese integratie en de kwestie-Kosovo niets met elkaar te maken hebben en dat die Europese integratie moet worden voortgezet, ook al steunt de EU de onafhankelijkheid van Kosovo.

Een woordvoerder van de DS, Nadja Kolundzija, zei in een reactie op Koštunica’s uitlating dat de beschuldigingen elke grond ontberen en dat alleen nieuwe verkiezingen de crisis kunnen oplossen. Tot nu toe hebben alle partijen zich tegen vervroegde verkiezingen uitgesproken omdat ze zo goed als zeker worden gewonnen door de oppositionele ultranationalistische Servische Radicale Partij (SRS). Zelfs de SRS wil geen verkiezingen omdat ze in de huidige situatie geen regeringsverantwoordelijkheid wil. (AP)