Terreur begeleidt verkiezing Spanje

De campagne voor de Spaanse parlementsverkiezingen van morgen is afgelast na de moordaanslag gistermiddag op een voormalig socialistisch raadslid in de Baskische stad Mondragon. De moord op Isaias Carrasco (42) wordt door de politie en vrijwel alle politieke partijen toegeschreven aan de Baskische afscheidingsbeweging ETA.

De terreurdaad kan de verkiezingsuitslag beslissen, zo wordt aangenomen. De socialistische regeringspartij PSOE van premier Zapatero heeft in de peilingen slechts een krappe voorsprong op de conservatieve Partido Popular (PP), die campagne voerde met het weigeren van concessies aan de ETA. In 2004 werd Madrid aan de vooravond van de verkiezingen getroffen door treinaanslagen van een islamistische terreurgroep, waarbij 191 doden vielen. De kiezers straften de toenmalige regeringspartij PP af nadat de conservatieve bewindslieden de aanslag ten onrechte dagenlang aan de ETA hadden toegeschreven.

Carrasco zou de vijfde zijn die sinds 2004 bij een ETA-aanslag omkomt. Hij werd bij het verlaten van zijn huis neergeschoten. Hij overleed in het ziekenhuis. Nadat hij niet was herkozen in de raad van Mondragon – een bolwerk van radicale nationalisten – deed hij afstand van zijn lijfwachten.

Een zichtbaar aangeslagen premier Zapatero zei dat de Spaanse democratie „zich niet laat aantasten door degenen die haar basisprincipes niet erkennen”.

PP-leider Mariano Rajoy verweet zijn socialistische tegenstrever eerder dat deze ‘vredesgesprekken’ met de ETA was aangegaan en bovendien zou hebben gelogen over de inhoud van deze contacten.

Zaterdag &cetera: pagina 20