Televisie Voorkeur

De darmen zijn onderwerp in eerste afl. van Je lijf, je leven. RTL 8, 20.00-20.30u.

actualiteiten

Buitenhof. Gast is burgemeester Job Cohen van Amsterdam. Wouter Bos zei vorige week in de Volkskrant dat polarisatie in het integratiedebat juist goed is. Hoe valt dit te rijmen met Cohen’s aanpak van ‘de boel bij elkaar houden’? Ned.1, 12.10-13.10u.

Panorama: Satellite queens. Reportage van Bregtje van der Haak over de talkshow van de pan-Arabische satellietzender MBC. Elke zondagavond kijken 300 miljoen Arabisch sprekende mannen en vrouwen over heel de wereld ernaar, ondanks het feit dat de vier presentatrices zeer controversiële onderwerpen aansnijden zoals masturbatie, incest en homoseksualiteit. België 2, 20.10-20.50u.

documentaire

Close up: Verliefd op Titia – Een Hollands icoon in Japan. Documentaire over de eerste westerse vrouw die Japan bezocht: de Nederlandse Titia Bergsma. Ze was de vrouw van een Nederlandse diplomaat aan het begin van de 19de eeuw. Titia maakte een onuitwisbare indruk op Japanse kunstenaars en is talloze malen afgebeeld op schilderijen. Nu prijkt ze nog altijd op souvenirs.Ned.1, 18.15-19.15u.

informatief

Jellyfish Invasion. Kwallen behoren tot de meest gevreesde en minst begrepen dieren op aarde. Nu ze tot elke oceaan op aarde zijn doorgedrongen, nemen ze opvallend sterk in aantal toe. National Geographic, 19.00-20.00u.

Je lijf, je leven. Nieuwe serie populair wetenschappelijke programma’s over het menselijk lichaam. Elke week een ander onderdeel, toegelicht door arts Floor Oosterwijk. Vandaag: de darmen. Veel nuttige wetenswaardigheden over de spijsvertering en gezond eten, maar ook verrassende weetjes. Wie wist er bijvoorbeeld dat een mens tijdens zijn leven gemiddeld het gewicht van twaalf olifanten eet? RTL 8, 20.00-20.30u.

In Europa. Aflevering 18: 1943 Polen. In het stadje Zamosc moest het eerste modelgebied komen van de Duitse Nieuwe Orde. Eerst werden de lokale joden afgemaakt, daarna de Polen weggejaagd en hun kinderen afgepakt voor germanisering. Ned.2, 21.05-21.45u.

Reporter: Wat speelt er in China? Reporter sprak met de enige man die erin slaagde Chinese gevangenissen te bezoeken en daarover te rapporteren: de Oostenrijker Manfred Nowak. Hij sprak met dissidenten en werd regelmatig zelf geïntimideerd door de Chinese autoriteiten. De werkelijkheid in het moderne China blijkt ingewikkelder in elkaar te zitten dan kritische cabaretiers als Erik van Muiswinkel doen vermoeden. Ned.2, 22.10-22.50u.

cultuur

Spraakmakers. Nieuwe reeks diepgravende interviews door Tom Barman. Vandaag praat hij met de Australische muzikant, liedjesschrijver, dichter, schrijver en acteur Nick Cave, naar aanleiding van zijn nieuwe album. Het gesprek zal gaan over Johnny Cash, tekstschrijven op kantoor, gitaarspelen en zijn haat-liefdeverhouding met zijn geboorteland Australië. België 2, 20.55-21.25u.

Van hier tot Tokio. Serie over Nederlandse kunstenaars in het buitenland. Vandaag China. Architect Neville Mars ontwierp er een futuristische verticale stad. Fotograaf Ruben Lundgren volgt een master aan de universiteit van Peking. Ned.2, 17.50-18.15u.

De leescoupé. Presentator Karin de Groot ontmoet Kitty in de trein. Ze werkt in de kinderpsychiatrie en leest het boek The curious incident of the dog in the night-time. Gast: Marc Marie Huijbregts Ned.2, 23.30-23.55u.

amusement

De Italiaanse droom. Nieuw realityprogramma waarin vier stellen strijden om hun ultieme droom in vervulling te doen gaan. Die droom is: een eigen B&B in Italië. De Italiaanse dorpsgenoten beslissen wie ze in hun midden willen ontvangen. Presentatie: Mirella van Markus. Ned.1, 20.20-21.20u.

Flikken. Belgische politieserie met Jo De Meyere, Ianka Fleerackers, Mark Tijsmans. Nieuwe reeks. België 1, 22.00-22.50u.

sport

Studio Sport. Schaatsen, WK Afstanden in Nagano. Atletiek, WK-Indoor in Valencia. Wielrennen, Parijs-Nice. En Engels voetbal. Ned.1, 13.10-17.25 en 18.00-19.05u.

RTL Voetbal. Samenvattingen van de Eredivisiewedstrijden: Sparta R’dam – Roda JC, AZ – Feyenoord, PSV – Ajax, VVV Venlo – FC Twente RTL4, 19.00-20.30u.