Televisie Voorkeur

Op National Geographic Channel: Lost treasures, hidden Buddha. 21.00u. A visitor walks past the 55-metre-high Buddha statue in Bamiyan, central Afghanistan in this December 18, 1997 file photo. The Taliban on Monday ordered all statues in the country to be smashed, putting a question mark over the fate of the ancient and world-renowned Buddhist monuments in the war-ravaged country. Archaeologists have expressed concern for Afghanistan’s best-known archaeological site -- two giant Buddhas hewn from cliffs in the central town of Bamiyan that date from before the arrival of Islam in the ninth century. REUTERS/Muzammil Pasha REUTERS

actualiteiten

Nova. Reportage waarin de corruptie op het eiland St. Maarten wordt onderzocht. Ned.1, 18.25-18.50u.

documentaire

White: Rivers of blood. Documentaire over de omstreden, zeer bekende maar slecht begrepen toespraak van de Britse uiterst rechtse politicus Enoch Powell (1912-1998) uit 1968. Zie ook: www.bbc.co.uk/white. BBC 2, 22.00-23.00u.

informatief

Vranckx. De Chinezen in Afrika. China’s economie draait op volle toeren en loopt in ijltempo op de westerse wereld in. Om die hongerige economie te voeden, hebben ze hun oog laten vallen op de natuurlijke hulpbronnen die Afrika rijk is. België 2, 20.10-20.40u.

Rondom 10. Discussieprogramma gaat deze keer over de heisa rond de inmiddels wereldwijd beruchte, maar nog steeds niet vertoonde anti-Koranfilm van Geert Wilders. Het kabinet, het bedrijfsleven en gewone burgers: iedereen vreest heftige reacties van boze moslims op de film. Zo wordt Nederland gegijzeld door angst. Een livedebat met o.a. mensen die in grote lijnen weten wat er in de film zit, moslims die vinden dat Wilders het volste recht heeft zo’n film te maken en met niet-moslims die zich ‘doodschamen’ voor hun landgenoot . Ned.2, 21.05-22.00u.

kunst en cultuur

Vals plat. Nieuwe serie van elf afleveringen over alledaagse mensen en hun bijzondere verhalen. Gepresenteerd door Hakim en gemaakt door regisseurs met verschillende culturele achtergrond. Vandaag Carry-Ann Tjong-Ayong die zich na een hersenbloeding niet door een rolstoel in haar ambities laat beperken en een portret van Amare Bilate, de enige dirigent van Somalische afkomst in ons land. Ned.2, 16.30-16.55u.

Van de straat. Kunst in de openbare ruimte. Kunst die op straat staat en voor iedereen toegankelijk is. Wat staat er, waarom staat het daar en wie heeft het daar geplaatst? Vandaag: drie beelden van Willem de Kooning in Rotterdam, Mels Crouwel over een bijzonder kunstwerk van Sam Durant op een bijzondere plaats in Arnhem en een rondje kunst in Enschede om grote konijnenoren die luisteren naar de natuur. Ned.2, 16.55-17.16u.

Poëzie animatie. Korte animatiefilmpjes bij gedichten. Deze week het gedicht Trainspotting van Bart FM Droog en Misverstand van Menno Wegman. Ned.2, resp. 17.16-17.18u. en 17.37-17.40u.

Museumgasten. Museumgasten Joke Bruijs en Gerard Cox bezoeken de Kunsthal in Rotterdam, die geen eigen collectie heeft, altijd wel een fototentoonstelling, een tentoonstelling voor het hele gezin en een thema-expositie biedt, zoals de tentoonstelling Thuis in de Gouden Eeuw die een beeld geeft van wat er gemaakt werd en wat de smaak was van de mensen uit die tijd. Ned.2, 17.18-17.37u.

Culture show. De grunge rockers Kim en Kelley Deal – alias The Breeders – praten over hun nieuwe album Mountain Battles en treden op. Verder o.a. een gesprek met de architecten Jacques Herzog en Pierre de Meuron, de mannen achter Tate Modern en het Nationale stadion in Peking, een gesprek met de acteur Eric Bana en Andrew Graham-Dixon die ontdekt dat de Renaissanceschilder Lucas Cranach niet alleen prachtige naakte vrouwen schilderde, maar dat hij ook een inspiratiebron was voor Andy Warhol en Damien Hirst. BBC2, 20.10-21.00u.

amusement

Chantal@Avro.nl. Verhalen over geluk, dankbaarheid, over modern heldendom, maar ook over verlies en verdriet. De speciale gast van Chantal is deze week de Nederlandse souldiva Berget Lewis. Ned.2, 20.15-21.05u.

Crufts 2008. Rechtstreeks verslag van de jaarlijkse hondenshow in Birmingham. BBC 2, 21.00-22.00u.

Have I got news for you. Satirische nieuwquiz. BBC, 22.00-22.30u.

Rayman is laat. Late night show met naast de gebruikelijke types als gast Barbara Barend, presentatrice van sport- en voetbalprogramma's. Ned.1, 22.25-23.15u.

sport

NOS Studio Sport. Met WK afstanden schaatsen in Nagano en WK indoor atletiek in Valencia. Ned. 1, 15.30-17.25u. en 23.15-0.25u.

RTL Voetbal: Eredivisie. Samenvattingen van de wedstrijden in de eredivisie. RTL 4, 23.00-0.20u.