Schoonzoon?

Mark van Bommel stelt zich na het EK, onder de nieuwe bondscoach, weer beschikbaar voor Oranje. Moet Bert van Marwijk zijn schoonzoon selecteren?

Rob Cohen, schoonvader en zaakwaarnemer van oud-international Ronald de Boer: „Ik zou in alle situaties kiezen voor mijn familie, de enige mensen op wie je altijd kunt terugvallen. Voor mij zou het moeilijk zijn een contract te tekenen als bondscoach bij de KNVB als directeur Henk Kesler zegt dat je schoonzoon niet welkom is in het olympisch team [omdat Van Bommel niet meer voor Oranje wenste te spelen onder bondscoach Marco van Basten]. Van Marwijk en Van Bommel zijn professioneel genoeg om hiermee om te kunnen gaan. Het blijft wel een moeilijke situatie, maar Van Marwijk verkeert in de gelukkige positie dat zijn schoonzoon als speler van Bayern München thuishoort in de selectie van het Nederlands elftal. Als de buitenwacht vindt dat Van Bommel niet goed genoeg is en Van Marwijk selecteert hem toch, moet hij ver boven de kritiek gaan staan. [lachend] Als hij zijn schoonzoon niet selecteert, heeft hij ruzie met zijn dochter en kleinkinderen.”

Willy Dullens, oud-speler Sittardia en Oranje, clubicoon Fortuna Sittard, waar Van Marwijk Van Bommels coach was (seizoen 1998/1999): „Van Marwijk is een goeie vent en wel zo verstandig dat hij de beste spelers selecteert. Als Van Bommel daarbij hoort, zal Van Marwijk hem oproepen. Je moet privézaken scheiden van sport. Bij Fortuna gingen ze daar beiden professioneel mee om. Dat ging prima samen. Dat het niet klikte met Van Basten, is jammer voor Van Bommels interlandcarrière. Als je op het niveau van een club als Bayern München speelt en daar als speler belangrijk wordt gemaakt voor het team, hoor je in het Nederlands elftal thuis. Voor een schoonvader én bondscoach is het in het algemeen niet makkelijk. Risico is dat iedereen er bovenop springt als Van Bommel niet voldoet. Ik denk niet dat Van Marwijk hem in zo’n geval laat staan.”

Robert Maaskant, coach van MVV (volgend seizoen NAC), volgde samen met Van Marwijk KNVB-opleiding Coach Betaald Voetbal: „Als zoon heb je het juist zwaarder als je vader trainer is. Ik heb dat meegemaakt in de jeugd van Go Ahead Eagles, toen mijn vader [oud-voetbalcoach Bob Maaskant] daar trainer van het eerste was en een clinic leidde voor getalenteerde jeugd uit de regio. Ik heb zelf als trainer gewerkt met bevriende spelers. Hoe moeilijk zo’n situatie is, hangt af van de kwaliteit van de speler. Als Van Bommel een twijfelgeval zou zijn en Van Marwijk selecteert hem boven een andere speler van wie iedereen denkt dat die beter is, heb je een probleem. Maar dat zal met Van Bommel nooit het geval zijn. Hij is een Europese topspeler en hoort bij de selectie. Van Marwijk is bovendien professioneel genoeg.”

Avital Selinger, bondscoach Nederlandse volleybalvrouwen, international onder bondscoach en vader Arie Selinger: „Voor mijn vader en mij was het niet moeilijk. Ik wilde zelf geen gunsten en mijn vader koos altijd voor het teambelang. Ik heb meer gespeeld onder bondscoach Harry Brokkink. Het kan tot fricties leiden als het sportief minder gaat en Van Bommel speelt of als het juist goed gaat ten koste van Van Bommel. Als het minder gaat, gaan journalisten verhalen schrijven. Je komt elkaar ook in familieverband tegen, daar moet je tegen kunnen. Maar als je vooraf goede afspraken maakt, hoeft het geen probleem te zijn. Van Marwijk en Van Bommel lijken me professioneel genoeg om de juiste keuzes te maken.”

Lex Schoenmaker, oud-coach ADO Den Haag: „Voor iemand die zo integer is als Van Marwijk, hoeft dit geen enkel probleem te zijn. Van Bommel is toevallig zijn schoonzoon, so what? Van Marwijk selecteert hem toch niet omdat hij zo lief is voor zijn dochter? Het gaat om Van Bommels voetbalkwaliteiten en die zijn bekend. Het is een uitstekende voetballer. Gezien Van Bommels staat van dienst bij PSV, Barcelona en Bayern München, hoort hij zeker bij de beste 22 spelers van Nederland. Als Van Marwijk gaat spelen met een systeem met twee controlerende middenvelders, past Van Bommel daar goed in.”

    • Pieter de Vries