Scheepbouwer stopt 1,3 mln in aandelen KPN

Bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer van KPN heeft eind vorig jaar een speciale bonus gebruikt om voor bijna 1,3 miljoen euro 100.000 aandelen van zijn werkgever te kopen. Dat blijkt uit het jaarverslag van KPN dat het telecombedrijf afgelopen week op zijn website heeft gezet.

De aankoop die Scheepbouwers vertrouwen in de toekomst van KPN moet onderstrepen is de grootste investering met eigen geld door een Nederlandse topman in zijn bedrijf van de laatste jaren. De meeste Nederlandse topmanagers verkrijgen aandelen in hun bedrijf door een aantal jaren te voldoen aan specifieke prestatiecriteria. Doorgaans betalen zij geen geld voor die aandelen.

Scheepbouwer (1944) verlengde eind vorig jaar zijn bestaande arbeidsovereenkomst met KPN voor twee jaar, zodat het contract nu tot 1 juli 2011 loopt. KPN besloot bij die gelegenheid de bonus van 2,5 miljoen euro die Scheepbouwer anders bij zijn pensionering in 2009 zou krijgen naar voren te halen. Scheepbouwer heeft de netto opbrengst van de bonus in aandelen KPN belegd, schrijven de drie commissarissen die de beloningscommissie vormen in het jaarverslag van KPN.

Uit het register van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat Scheepbouwer op 7 november 2007, de dag na de aandeelhoudersvergadering die zijn contractverlenging goedkeurde, 100.000 aandelen kocht. Hij betaalde per aandeel 12,84 euro, zo blijkt uit de AFM-gegevens. De aankopen brachten zijn aandelenbezit op 152.147 stuks. De koers van KPN ligt nu rond 12,40 euro.

Uit het jaarverslag blijkt tevens dat Scheepbouwer vorig jaar genoegen moest nemen met een lagere bonus. Hij krijgt een bedrag van 977.300 euro, tegenover meer dan 1,4 miljoen euro in 2006.

    • Menno Tamminga