Ruzie leiders Zuid-Amerika bijgelegd

De presidenten van Colombia, Ecuador en Venezuela hebben gisteren hun ruzie bijgelegd, die was ontstaan na een militaire actie van Colombia in Ecuador tegen de marxistische guerrillabeweging FARC.

Daarmee lijkt een einde te komen aan de politieke crisis die de betrekkingen tussen de verschillende landen een week zwaar onder druk zette. Volgens president Correa van Ecuador kan „met het verzoek van Colombia om vergeving en de belofte om nooit meer een broederland aan te vallen dit ernstige incident als voorbij worden beschouwd”.

De Colombiaanse president Alvaro Uribe bood gisteren zijn excuses aan voor de luchtaanval van een week geleden, waarbij Colombiaanse militairen over de grens in Ecuador 25 rebellen van de FARC doodden. Na een urenlang en vurig debat dat in heel Zuid-Amerika live op tv werd uitgezonden, drukten de presidenten elkaar gisteren in Santo Domingo uiteindelijk de hand.

In de Dominicaanse hoofdstad was de zogenoemde Rio-groep bijeen, waarbij twintig Latijns-Amerikaanse landen zijn aangesloten. De top stond geheel in het teken van de crisis.

De politiek leiders begonnen onmiddellijk met het terugdraaien van alle stappen die ze deze week hadden genomen. Zo beloofde Colombia de Venezolaanse president Chávez niet te vervolgen wegens steun aan genocide. Bogotá zei eerder deze week dat Chávez de FARC 300 miljoen dollar had gegeven. Nicaragua, dat eergisteren de diplomatieke betrekkingen met Colombia verbrak, verklaarde deze direct te zullen herstellen.

De Venezolaanse president verklaarde dat hij hoopt dat de handel met Colombia zal toenemen. Eerder deze week had hij de grens gesloten. We gaan beginnen met de-escaleren”, aldus Chávez.

In Colombia is gisteren opnieuw een leider van de FARC gedood. Ivan Rios, lid van het FARC-bestuur, kwam om bij een vuurgevecht in het westen van het land. Venezuela gaf gisteravond nieuwe videobeelden vrij van Colombiaanse militairen en agenten die door de FARC worden vastgehouden. (Reuters, AFP, AP)