Rakken en woelen

8 eetlepels arachideolie6 knoflooktenen1 middelgrote ui1 rood pepertje1 theelepel trassi (garnalenpasta)1 eetlepel citroensap of tamarindewater1 eetlepel ketjap manis (zoete sojasaus)350 g pindakaas1 theelepel bruine suikersnufje zouteventueel: 2 eetlepels kokosmelk

Louis Couperus ergerde zich aan de manier waarop Nederlanders een rijsttafel eten. Hij schreef in Oostwaarts hoe je wél moest eten: „Bij elke hap rijst – ge eet uw rijst met lepel en vork – kiest ge iets van kip, vleesch of visch, begeleid door één der sambals. Iedere hap rijst is een nieuwe combinatie. Ge wisselt af, die combinaties. Ge wisselt ze af, uw hapjes rijst, waardoor, als ge goed eet, elk hapje anders smaakt. Wat een rijkdom, die u nooit verveelt! En ge eet vooral met maat, vooral niet te veel en vooral niets als een Barbaar die bijvoorbeeld, in een restaurant Sôle Meunière, tournedos en Pêche Melba op zijn bord dooreen zou smijten en meenen goed te doen.”

Het wil ook nú wel eens nauw luisteren. Eet je dingen los van elkaar of moet je meer als een barbaar eten? Volgens Onno Kokmeijer, chef van restaurant Ciel Bleu van het Amsterdamse Okurahotel, weten Nederlanders eindelijk hoe ze zíjn diners moeten eten. Eerst aten zijn gasten de verschillende dingen die op zijn borden lagen een voor een op. Nu weten ze dat ze die moeten combineren.

Het recept voor pindasaus bij saté. Verhit de olie in een koekenpan. Fruit de gesnipperde ui, de uitgeperst knoflooktenen en het in kleine stukjes gesneden pepertje. Schep alles na enkele minuten met een schuimspaan uit de pan. Laat de olie iets afkoelen. Giet het citroensap en de ketjap in de pan. Roer de pindakaas, trassi, bruine suiker en een snufje zout erdoor en bak alles even steeds roerend op een vrij laag vuur. Roer het gebakken ui-mengsel erdoor. Verdun de saus eventueel met wat kokosmelk. Gebruik in plaats van pindakaas eventueel geroosterde pinda’s, verkrijgbaar bij de toko. Roerbak de pinda’s in de olie en schep ze er met een schuimspaan uit. Laat ze afkoelen en maal ze in een keukenmachine fijn.

Anne Scheepmaker

    • Anne Scheepmaker