‘Railgun’ nieuw exotisch wapen VS

De Amerikaanse marine beproefde recent in het Naval Surface Center een zogeheten railgun, een ‘elektrisch kanon’. Een stroomstoot van meer dan tien megajoule joeg daarbij door twee parallelle spoelen waartussen zich een aluminium projectiel bevond. De krachten die vrijkwamen gaven het projectiel een snelheid van 2.500 meter per seconde: zeven maal die van het geluid (mach 7).

In theorie heeft dit kanon een bereik van 400 kilometer, veel meer dan een gewoon scheepskanon. Admiraal Roughead zei dat hij „Amerikaanse mariniers of matrozen nooit in een eerlijk gevecht” wil zien: „Ze moeten altijd de overhand hebben.”

Voorlopig is de railgun nog niet operationeel, ondermeer omdat de vrijkomende krachten nog oncontroleerbaar zijn. Naar verwachting zal de Zumwalt-klasse kruiser die nu op de tekentafel ligt op zijn vroegst in 2020 met een railgun zijn uitgerust.

De railgun is een voorbeeld van de Amerikaanse interesse in exotische alternatieven voor het klassieke vuurwapenconcept. Zo vordert de ontwikkeling van een laser die het snelvuurkanon in een AC-130 Spooky moet vervangen.

Het Active Denial System (ADS) is een schotelantenne waarmee elektromagnetische straling op een groep demonstranten kan worden gericht, wat de sensatie geeft alsof de huid kookt. Tegenstanders menen dat het ADS onbedoelde verwondingen kan aanrichten, bijvoorbeeld wanneer het doelwit contactlenzen of metaal op de huid draagt.

Ook de Personnel Halting and Stimulation Response behoort tot de categorie ‘minder dodelijke wapens’. Een laser schijnt tegenstanders hinderlijk in de ogen. De afkorting PHASR komt niet voor niets overeen met de naam van de ‘vuurwapens’ uit Star Trek: science fiction ligt dichter bij dan menigeen denkt.