Onzekere meisjes

Ten onrechte beweert Bernard Hulsman in zijn column `Onzekere meisjes` (Zaterdag &cetera, 23 febr.) dat uit het onderzoek van hoogleraar Tom ter Bogt blijkt dat het zien van seksclips bij meisjes zou leiden tot minder zelfvertrouwen, eetstoornissen, depressies en ontevredenheid over hun seksleven. Ter Bogt concludeert slechts dat de groep die zojuist een vijftal clips achter elkaar heeft gezien vaker dan de controlegroep meent dat een aantrekkelijk uiterlijk belangrijker is dan sociaal gedrag, kennis en aardig gevonden worden.

Uit ander onderzoek blijkt dat deze opvattingen vaker voorkomen bij meisjes die gebukt gaan onder de hiervoor genoemde problemen. Er is dus geen oorzakelijk verband aangetoond tussen seksclips kijken en onzeker zijn. Bovendien wijst Ter Bogt op het feit dat het duidelijk een korte-termijneffect betrof. Verder is het belangrijk te realiseren dat slechts in een klein percentage clips op MTV en TMF kronkelende halfnaakte vrouwen te zien zijn.

    • Marco Leening