Onderzoek verbod gewelddadige films en videogames

Het kabinet gaat onderzoeken of een verbod op de verspreiding van extreem gewelddadige films en videogames haalbaar is. Dat besloot de ministerraad gisteren op voorstel van minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA). Na afloop stelde de bewindsman dat het zaak is jongeren niet in aanraking te brengen met ”spelletjes waar het doden en misbruiken van mensen tot vorm van vermaak wordt gemaakt”. Er zouden aanwijzingen zijn dat zoiets imitatiegedrag in de hand werkt. In het onderzoek wordt ook de effectiviteit van het huidige systeem van leeftijdsclassificatie onder de loep genomen: `Kijkwijzer` voor films, `PEGI` voor videogames. De Tweede Kamer riep Hirsch Ballin in november 2007 in een motie op tot een onderzoek naar de haalbaarheid van een verbod op extreem gewelddadig beeldmateriaal.