Nu traint hij Ajax, maar PSV lonkt

Ajax kan morgen terugkeren in de race om de landstitel als het in Eindhoven wint van PSV. Ajaxtrainer Adrie Koster heeft daar wellicht geen belang bij.

Adrie Koster in november 1980 in actie als speler voor PSV tegen Roda JC. Volgend seizoen keert hij er misschien terug als assistent-trainer van Huub Stevens. Foto Cor Vos Vos, Cor

De supporterskrant Ajax life kopt ‘Nu of nooit!’ Wat op het spel staat, als een politiestaking niet opnieuw voor uitstel zorgt, is duidelijk. Als de nummer twee morgen koploper PSV verslaat is de marge op de ranglijst nog maar drie punten. Maar de trainer die Ajax weer in de titelrace moet loodsen, is niet geheel verschoond van conflicterende belangen. PSV wil immers dat Adrie Koster vanaf volgend seizoen de assistent wordt van Huub Stevens. En dan is het toch een aantrekkelijk vooruitzicht om verzekerd te zijn van de Champions League.

Een ding staat vast: als Ajax toch nog kampioen wordt, dan zal Koster daar nooit van profiteren. Als interim-coach moet hij vanaf 1 juli weer plaatsmaken voor Marco van Basten, die zijn eigen assistenten John van ’t Schip en Rob Witschge meeneemt.

Koster probeerde gisteren zo min mogelijk in te gaan op het heikele onderwerp. Bij Ajax zou niemand hem er nog op hebben aangesproken. „Ik vind het ook helemaal niet moeilijk deze zaken gescheiden te houden”, zegt hij. „Ik ben nu met Ajax bezig. Alle suggesties in de richting van een eventueel dienstverband bij PSV bestempel ik als stemmingmakerij. Het is niet zeker dat ik wegga. Ik heb nog een contract van een jaar en misschien keer ik wel terug naar Jong Ajax.”

Koster woont met zijn gezin in de buurt van Eindhoven. Alleen al om die reden zou het voor de Zeeuw aantrekkelijk zijn vanaf volgend seizoen bij de huidige landskampioen aan de slag te gaan.

Dennis Rommedahl, net als Kenneth Perez een Ajacied die ook bij PSV onder contract heeft gestaan, kan zich niet voorstellen dat Koster contacten heeft met PSV. „Het lijkt me sterk dat Ajax dit toelaat”, meent de rechtervleugelaanvaller. „PSV is toch onze grote concurrent. Ik zou het een vreemd verhaal vinden als Koster toestemming krijgt met die club te onderhandelen. Hij heeft er dan belang bij dat PSV volgend seizoen Champions League speelt. Koster staat nog onder contract bij Ajax. Als de club er niet mee instemt dat hij met PSV praat, kan hij er niets tegen in brengen. Koster zou pas na het seizoen die mogelijkheid moeten krijgen. Ik denk wel dat hij bij PSV zou passen. Ik vind Koster een prima trainer. Als je het bij Ajax redt, lukt dat ook bij PSV.”

Rommedahl kwam tussen 1996 en 2004 uit voor PSV. In het seizoen 1997-1998 werd hij een jaar uitgeleend aan RKC. In 2005 koos hij voor een avontuur in Engeland. Drie seizoenen stond de nu 29-jarige Deen onder contract bij Charlton Athletic, waar de aanvaller ook verdedigen leerde. „Daar had ik geen problemen mee. Want ik ben naar de Engelse competitie gegaan om wat te leren.”

Uiteraard kan Rommedahl vergelijkingen trekken tussen PSV en Ajax. „In Amsterdam is de druk vele malen groter”, vindt de voetballer uit Kopenhagen. „Van Ajax wordt meer verwacht door de media en het publiek. PSV moet natuurlijk ook altijd meedoen om de prijzen, maar Ajax wordt veel intensiever gevolgd door de journalisten. Dat zal wel te maken hebben met de successen uit het verleden. Ik heb er niet zo’n moeite mee. Van kritiek word je beter. Ik gedij bij beide clubs. Je wordt in Eindhoven echt niet positiever bejegend vanaf de tribunes. Ik ben zowel bij PSV als Ajax wel eens uitgefloten door het publiek.”

PSV-Ajax is morgen een botsing tussen twee verschillende spelopvattingen. De aanvallend ingestelde ploeg tegen een team dat heel goed op resultaat kan spelen. PSV doet mee aan een trend, vindt Rommedahl. „Voetbal is big business, hè. Zoals PSV speelt kun je prijzen winnen. Daardoor moet mooi voetbal steeds meer plaatsmaken voor resultaatvoetbal. Wij hebben ons dit seizoen slechts één keer aangepast. Dat was uit tegen Dinamo Zagreb en we wonnen daar met 0-1. Toen we het thuis probeerden af te maken, ging het mis. Steeds meer ploegen proberen de nul achterin vast te houden en loeren op een kans. Die tactiek levert vaak succes op. Mede daardoor zijn de verschillen kleiner geworden.”

Rommedahl lijkt met zijn snelle rushes over de vleugel eerder te passen bij Ajax dan PSV. Maar het wordt de aanvaller steeds moeilijker gemaakt, stelt hij. „Het voetbal is de afgelopen tien jaar fysieker geworden. Verdedigers zijn sterker en sneller. Je bent als rechtsbuiten ook nog eens afhankelijk van je medespelers. Desondanks zie je bij ons dat het vaak de buitenspelers zijn die worden gewisseld. Terwijl je toch vaak hoort dat jen een actie moet durven maken. De een krijgt meer krediet dan de ander. Ik weet dat ik geen geweldig seizoen doormaak. Maar ik ben misschien te veel teamspeler die probeert om anderen beter te laten voetballen. Als ik geen goede voorzet aflever, zorg ik vaak dat de vleugelverdediger dat doet.”

    • Erik Oudshoorn