Loonberaad met politie mislukt, acties op komst

Minister ter Horst (midden) nam gisteravond in de Haagse bodega ‘De Posthoorn’ een pauze tijdens de cao-onderhandelingen, die vannacht mislukten. Foto Roel Rozenburg Den Haag:7.3.2008 Overleg politiebonden met de minister over nieuwe CAO. Terwijl de bonden in een nabij gelegen kantoorpand overleggen drinkt minister Ter Horst met haar woordvoerder en chauffeur een drankje in bar bodega de Posthoorn. © foto Roel Rozenburg Rozenburg, Roel

De politiebonden gaan collectieve, harde acties voeren, te beginnen tijdens de voetbalwedstrijden in de eredivisie van dit weekeinde. De acties volgen op het mislukken, afgelopen nacht, van het overleg over een nieuwe cao tussen politiebonden en minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA).

Na dertien uur praten wezen de vier politiebonden een nieuw eindbod van de minister af. Ter Horst zei na afloop het „zeer teleurstellend en onbegrijpelijk” te vinden dat de bonden niet op haar nieuwe bod zijn ingegaan. „Onderhandelen is een kwestie van geven en nemen, maar de vakbonden zijn daar op geen enkele manier toe bereid”, aldus de minister. Een nieuw bod is van haar niet te verwachten, zei ze. „Ik heb met alle Nederlanders te maken.”

Ter Horst riep de bonden op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te tonen. „De grens van de acties is dat de openbare orde en de veiligheid niet in gevaar mogen komen.” Mocht dat wel het geval zijn, dan overweegt ze naar de rechter te stappen.

Twee van de vier politiebonden hadden de minister tot vrijdag middernacht de tijd gegeven om tot een oplossing te komen voor hun conflict. Nu dat niet gelukt is, volgen acties. De grootste bond, de NPB, sloot zich vannacht aan bij de bonden ACP en ANPV die eerder al acties aankondigden.

NPB-voorzitter Hans van Duijn: „De minister was alleen bereid tot een incidentele verbetering. Het was volstrekt onvoldoende. Ook is ze niet op de eisen van de andere bonden ingegaan. Ze heeft de bonden in elkaars armen gedreven.”

De eredivisiewedstrijden van morgen zijn een eerste doelwit van acties. Voetbalclub Ajax vreest dat de topper tegen PSV in Eindhoven niet kan doorgaan en heeft een kort geding aangespannen tegen de bonden. De zaak dient vanmiddag voor de rechtbank in Utrecht.

Het overleg van afgelopen nacht was bedoeld om te zien of partijen uit de impasse konden komen. Die ontstond nadat een overgrote meerderheid van het politiepersoneel afgelopen weken een eerder eindbod van de minister voor een nieuwe CAO had afgewezen.

Ter Horst zegt een „majeure beweging” richting bonden te hebben gemaakt. Ze bood bovenop haar eerdere eindbod voor het hele politiepersoneel een „substantieel” bedrag per maand extra voor 2008 en 2009. Sinds september onderhandelen de bonden over een nieuwe cao voor de 53.500 agenten. In december voerde de politie al ‘publieksvriendelijk’ actie.