Lathouwers in halve finale op 800 meter

Robert Lathouwers heeft zich gekwalificeerd voor de halve finale op de 800 meter bij de WK indoor atletiek in Valencia. De 24-jarige Rotterdammer, die pas onlangs de overstap maakte van de 400 naar de 800 meter, won makkelijk zijn reeks. „Een eitje. Ik ben nog nooit zo fit geweest”, reageerde hij na afloop. De halve finale wordt vandaag gelopen.

Kogelstoter Rutger Smith hield gemengde gevoelens over aan zijn wedstrijd. Hij eindigde na een wisselvallige dag op de vijfde plaats met een worp van 20,78 meter, elf centimeter minder ver dan zijn Nederlands record. dat hij halverwege februari vestigde bij de NK. Het goud ging naar de Amerikaan Christian Cantwell met een worp over 21,77 meter.

De Belgische Tia Hellebaut veroverde vallend de wereldtitel op de vijfkamp. De Europees kampioene hoogspringen had op de afsluitende 800 meter net voldoende inhoud om de Britse Kelly Sotherton voor te blijven in het eindklassement. Sotherton was bijna zeven seconden sneller op de slotdiscipline, maar kwam 15 punten te kort om het goud mee naar huis te nemen. Hellebaut wierp zich op de 800 meter over de streep en moest lang wachten voor ze wist dat ze de wereldtitel binnen had. (ANP)