Koffrie: vertrekpremie drie miljoen

Oud-bestuursvoorzitter Frans Koffrie van Corporate Express heeft een vertrekpremie van 3 miljoen euro meegekregen. Dat blijkt uit het gisteren gepubliceerde jaarverslag van de groothandel in kantoorartikelen.

Koffrie vertrok in september vorig jaar toen hedgefondsen de druk op het bedrijf vergrootten om de zaak in de verkoop te doen of op te splitsen. Corporate Express, dat vroeger bekendstond onder de naam Buhrmann, besloot na eigen onderzoek echter dat zelfstandigheid het grootste goed was en deed geen van beide. Wel offerde het bedrijf topman Koffrie, die negen jaar leiding had gegeven aan de onderneming. Naar verluidt vond Koffrie zichzelf niet langer de juiste man op de juiste plek.

Koffrie krijgt de vertrekpremie op basis van de zogenoemde kantonrechtersformule, waarbij rekening wordt gehouden met dienstjaren, leeftijd en ontvangen salaris. Naast de premie krijgt Koffrie nog een bonus over 2007 van 46.000 euro, slechts 10 procent van de bonus die hij maximaal had kunnen verdienen. Een jaar eerder kreeg Koffrie een bonus van 345.000 euro.

De voormalige topman van de Noord-Amerikaanse divisie van het bedrijf, Mark Hoffman, heeft een gouden handdruk van 1,5 miljoen euro meegekregen, zo blijkt uit hetzelfde verslag. Hoffman moest verdwijnen omdat de Amerikaanse poot eind 2006 5,7 procent omzet verloor. Het bedrijf was zo druk bezig met herstructureringen dat de aandacht voor de klanten verslapte.

Momenteel jaagt de Amerikaanse concurrent Staples op Corporate Express. Vorige maand bood Staples 2,5 miljard euro voor het bedrijf. Corporate Express heeft het bod afgewezen. Beleggers leken het bod echter aantrekkelijk te vinden, want de koers schoot onmiddellijk omhoog, tot rond het bedrag dat Staples per aandeel uitloofde.