In de genen

Hanna Claassen omringd door zonen Nico, Rob en Max en kleinkinderen Hans, Sander en Thijs. 21/2/2008 Foto Freddy Rikken Fam Claassen op veld Kampong Utrecht Rikken, Freddy

Hanna, de moeder (84) aller Claassen-hockeyers, sloeg eind jaren dertig in het oerkatholieke Groesbeek voor het eerst met een stok tegen een balletje en deed dat tot haar 45ste. Tenniste ook. Vond daar tussendoor tijd om zes kinderen op te voeden waarvan er op de foto drie staan afgebeeld. Nico (62), al 52 jaar lid van het illustere Kampong, speelde ooit in het eerste. Bereikte dat middels één wekelijks training op een gravelveld. Staat te boek als een eeuwige belofte, was vaak geblesseerd, want bezit de tere knieën van moeders kant. Leerde het serieuze drinken in de clubkantine. Rob (56) werd vier maal Europees clubkampioen. Maar niemand die hem daarvoor nog op zijn schouders slaat, om een handtekening bedelt en één, maar liefst meerdere versnaperingen aanbiedt. Max (53) bracht het tot Heren Twee en bij die constatering krijgt zijn stem iets droefs. Week uit naar het provinciale Houten om ook eens een kampioenfeest te kunnen vieren. Zoon Hans (18) kon evenmin iets anders bedenken dan ook maar te gaan hockeyen, traint wekelijks drie maal en wil graag in de hoofdklasse schoffelen. Vindt hockeymeiden in toenemende mate interessant. Nico’s beide zonen Sander (16) en Thijs (15) zijn (voorlopig) wat minder fanatiek en de laatste speelt (nog) in het lommerrijke Doorn. Waar men het gezellig onder elkander prefereert boven de eeuwigdurende trainings- en competitiedrift van hoofdklasser Kampong.

Dit is de tiende aflevering van een serie over familiebanden in de sport.

    • Freddy Rikken