‘Ik heb de lijn helder gemaakt’

Wouter Bos zorgde deze week voor discussie binnen zijn partij. „Ik had geen electorale bedoelingen.”

PvdA-partijleider en vicepremier Wouter Bos trok vorig weekeind de aandacht met een interview in De Volkskrant waarin hij pleitte voor generaliseren en polariseren in het integratiedebat. Dat Marokkaanse jongens problemen hebben met normen en waarden, mag gewoon gezegd worden. „Mijn stelling is: ophouden met dat gezeur over de toon van het debat. Geen emancipatie zonder polarisatie. De emancipatie van de arbeider, de vrouw en de homoseksueel is alleen gelukt door strijd.”

De aanleiding vormde Marokkaanse straatcoaches in Amsterdam die vrouwen geen hand geven. Maar handen schudden is de norm voor overheidsdienaren, aldus Bos. „Over die norm moet geen misverstand bestaan.”

Wilt u met dat polariseren nu oproepen tot een intern debat in de PvdA of een harde lijn van de PvdA in het integratiedebat? Dat is niet helder.

„Geen van beide. In het integratiedebat heeft de PvdA al jaren geleden de bakens verzet, alleen blijkt niet iedereen die wending te hebben meegemaakt. Als politiek leider moet je dan helder maken wat die lijn is, en dat heb ik gedaan. Het probleem is overigens breder dan de PvdA. Het gaat nu te veel over de toon van het debat, niet over de inhoud. In het debat met Wilders maken de partijen collectief diezelfde fout, ook de SP, GroenLinks en het CDA, waardoor hij kan domineren.”

Reageert u op Wilders en Verdonk, die in de peilingen stemmen winnen bij links?

„Ik had geen electorale bedoelingen, maar kijk je naar de peilingen, dan heeft links Nederland een groot probleem met populistisch rechts. Het is een uitdaging ervoor te zorgen dat de kiezers links trouw blijven.”

Vreest u geen doos van Pandora open te trekken? De PvdA is in het integratiedebat verdeeld in multiculturalisten en ‘normstellers’.

„De reacties op het artikel hebben me gesterkt in het idee dat een grote meerderheid in de partij het met mij eens is. Wij willen een open debat, dat een duidelijke lijn oplevert. Wij vallen dan niet gelijk in drie delen uiteen, zoals de VVD.”