IJken van professionele beslissingen in de zorg

Jos van der Lans stelt dat de huidige transparantie van bewezen diensten is doorgeschoten en een teken is van gebrek aan vertrouwen (Opinie & Debat, 1 maart). Want vroeger, toen wij elkaar nog vertrouwden en professionals meer bewegingsruimte hadden, was het beter dan nu. Van der Lans is daarom tegen het ijken van professionele beslissingen tegen protocollen, richtlijnen. standaarden en voorschriften.

Dat is een aantrekkelijke gedachte, maar niet voor de gezondheidszorg. Daar zijn de verschillen in uitkomst van behandeling te groot gebleken om vast te houden aan ijking aan de specifieke context. In toetsing aan gemeenschappelijk gemaakte protocollen enz. kan ik vertrouwen hebben, in de specifieke (persoonlijke) context van willekeur en hobby`s niet. Vroeger wisten we niet beter, nu gelukkig wel.