Hurricane Smith (85) overleden

Beatles-geluidsman Norman ‘Hurricane’ Smith, die ook de eerste elpees van Pink Floyd produceerde en die begin jaren zeventig zelf enkele hits scoorde, is deze week op 85-jarige leeftijd overleden.

Smith (Londen 1923) , die door John Lennon „Normal Norman” werd genoemd, werkte met de Beatles vanaf hun auditie voor platenmaatschappij EMI in 1962 tot en met hun elpee Rubber Soul in 1965. Als geluidstechnicus van zeven Beatles-elpees was hij mede bepalend voor hun geluid. Over de auditie zei hij later: „Muzikaal gezien stelde het niet veel voor, maar hun stijl en hun humor maakten meteen veel indruk.”

Hij stopte met de Beatles omdat hij werd bevorderd tot producer. In 1967 produceerde hij de debuutelpee van The Pink Floyd: The Piper at the Gates of Dawn, gevolgd door A Saucerful of Secrets (1968) en Ummagumma (1969). Ook van deze popgroep was hij muzikaal gezien niet onder de indruk: „Ik kon het nauwelijks muziek noemen. Het waren meer sfeerimpressies.”

Onder de naam Hurricane Smith had hij vanaf 1971 enkele gemoedelijke, old timey klinkende pophits: Oh Babe What Would You Say?, Don't Let It Die en Who Was It? Vorig jaar publiceerde hij zijn memoires: John Lennon Called Me Normal.