‘Gazprom koopt RuTube’

Het Russische staatsbedrijf Gazprom toont interesse in RuTube, een videowebsite waarop ook veel kritische filmpjes staan.

De me-diatak van het Russische staatsenergieconcern Gazprom neemt een meerderheidsaandeel in het internetbedrijf RuTube, de Russische variant op YouTube. Dat meldt de Russische zakenkrant Kommersant op basis van een interview met een oprichter van RuTube.

Als de koop doorgaat, krijgt het door het Kremlin gecontroleerde energiebedrijf een van de populairste Russische videowebsites in handen. RuTube biedt de mogelijkheid om gratis onlinevideofilmpjes uit te wisselen en trekt dagelijks ruim 300.000 bezoekers.

Het zou de eerste overname door Gazprom zijn van een grote nieuws- en informatiebron op internet. Het energiebedrijf bezit al (meerderheidsaandelen in) een groot aantal massamedia: onder meer de nationale tv-zenders NTV en TNT, de krant Izvestia en zes radiostations. Een aantalmedia, zoals NTV en Izvestia, die eerder kritisch berichtten, zijn terughoudender geworden na de overname. Maar een radiozender als Echo Moskvy, ook in handen van Gazprom, levert nog altijd scherpe kritiek op de politieke macht.

Een oprichter van RuTube zegt in Kommersant dat Gazprom de site wil gebruiken om reclame te maken voor zijn eigen tv-kanalen. Op RuTube is nu behalve allerlei vermaak veel kritisch materiaal te zien dat de staatstelevisie zelden haalt, zoals over de vermeende rol van de geheime dienst FSB bij aanslagen op Russische flats in 1999 en de moorden op ex- spion Aleksandr Litvinenko en journalist Anna Politkovskaja. De Moskouse afdeling van oppositiepartij Jabloko, die op tv nauwelijks zendtijd krijgt, heeft een eigen digitaal kanaal op RuTube, waarop zij politieke filmpjes plaatst.

Gazprom heeft voor het volledige bedrijf 15 miljoen dollar over, aldus Kommersant. Het concern heeft de deal nog niet officieel bevestigd.

Eerder deze week keurde een Russische parlementscommissie een wetswijziging goed die het buitenlandse investeerders onmogelijk maakt zonder toestemming van de Russische regering een meerderheidsaandeel te kopen in bedrijven die internet aanbieden en in gedrukte media. Critici zeggen dat de wetswijziging ervoor moet zorgen dat het Kremlin in de toekomst de controle houdt over een deel van het Russische internet. Volgens de nieuwswebsite Gazeta.ru heeft het Kremlin de bij de wijziging betrokken parlementariërs onder druk gezet en wordt de wet waarschijnlijk aangenomen vóór de inauguratie van Dmitri Medvedev, zodat de nieuwe president (nu nog chef van Gazprom) er niet op kan worden aangekeken. Het kritische Gazeta.ru is net als Kommersant in handen van staalbaron Alisjer Oesmanov, wiens bedrijf Metalloinvest overigens nauw verbonden is met Gazprom.

Russische YouTube: www.rutube.ru