Friesland wil groot zonne-energiepark

De provincie Fryslân is in gesprek met een grote investeerder om een groot zonne-energiepark van 500.000 zonnepanelen te bouwen bij de Leeuwarder vliegbasis.

De provincie en de gemeente Leeuwarden hebben de European Climate Investment Group benaderd nadat de investeringsgroep onlangs in een artikel in De Volkskrant pleitte voor meer zonne-energie in ons land. De panelen kunnen bij zonnig weer 50 megawatt stroom leveren, voldoende voor 16.000 huishoudens. „Dat is ruim een derde van de totale woningvoorraad in Leeuwarden”, verklaart energiecoördinator Bouwe de Boer van de gemeente Leeuwarden en de provincie.

De investering bedraagt ongeveer 40 miljoen euro. Volgens de Boer staat het ministerie van Defensie positief tegenover het plan. Het ongeveer 50 hectare grote terrein van de vliegbasis is uitermate geschikt voor plaatsing van zonnepanelen, aldus De Boer. „Beveiliging is er al en er is ruimte. Buiten de vier start- en landingsbanen ligt genoeg grasveld.” Het zonnepark zou het grootste van Europa worden en 400 hoogwaardige arbeidsplaatsen opleveren. De grootste zonnecentrale op dit moment staat in het Spaanse Beneixama. Die heeft een piekvermogen van 20 megawatt.

Op welke termijn het Friese megapark gerealiseerd wordt is nog onbekend. Het park moet zichzelf terugverdienen door stroomlevering. Friesland wil binnen 20 jaar onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Een knelpunt kan de levering van zonnepanelen worden, omdat de vraag het aanbod overtreft, aldus De Boer. Onlangs werd in de Friese hoofdstad de eerste paal geslagen voor de bouw van een bedrijf dat zonnecellen ontwikkelt met een nieuwe techniek.