Formatie in Hessen loopt uit op een drama voor de SPD

De politieke formatie in de Duitse deelstaat Hessen is op een drama uitgelopen voor de winnaar van de verkiezingen, de sociaal-democratische SPD.

Lijsttrekker Andrea Ypsilanti heeft haar plan moeten opgeven om zich met hulp van de omstreden links-radicale partij Die Linke tot minister-president te laten kiezen. De regerende christen-democraten van premier Roland Koch (CDU) raakten hun absolute meerderheid kwijt. De SPD won weliswaar flink, maar niet genoeg om samen met de traditionele partner, de Groenen, te kunnen regeren. De nieuwe linkse partij Die Linke, die afstamt van de communisten in de voormalige DDR, slaagde erin de kiesdrempel te halen.

Hoewel de SPD steeds had gezegd niet met Die Linke te zullen samenwerken, verklaarde SPD- politica Ypsilanti deze week dat de steun van die partij bij een (geheime) stemming voor het minister- presidentschap noodzakelijk zou zijn om aan een meerderheid te komen.

Eerder had de landelijk voorzitter van de sociaal-democraten, Kurt Beck, zich in soortgelijke woorden uitgelaten. Beiden pleegden daarmee woordbreuk.

De geplande ‘gedoogsteun’ van Die Linke viel echter niet goed bij iedere SPD’er in Hessen. Afgevaardigde Dagmar Metzger uit Darmstadt liet deze week weten dat ze bij een stemming voor het premierschap Ypsilanti niet zou steunen. Uit protest tegen de samenwerking met Die Linke, die ze handelingsonbekwaam noemde. „Het gaat mij om mijn geloofwaardigheid. Ik heb nee gezegd en daar blijf ik bij”.

Ypsilanti zei na een gesprek met Metzger: „Deze weg kunnen we niet gaan, omdat er bij ons een afgevaardigde is die niet mee wil. Ik zal mij op 5 april niet verkiesbaar stellen voor minister-president, daar ik geen meerderheid kan garanderen”.

Hessen zal voorlopig worden geregeerd door een zakenkabinet onder leiding van CDU’er Roland Koch. De formatie gaat verder. Ingezet wordt nu op een coalitie van CDU, Groenen en de liberale FDP. Het enthousiasme voor zo’n verbond is echter gering.

Zowel Ypsilanti als SPD-voorzitter Beck hebben een zware nederlaag geleden, zo luidt het in politiek Berlijn. Ze hebben woordbreuk moeten plegen om een hoogst omstreden samenwerking met Die Linke aan te gaan. Het resultaat is ongedaan gemaakt door iemand uit de eigen partij.