Film Voorkeur

Mask (Peter Bogdanovich, 1985, VS). Oprechte ‘male weepie’ over man met verminkt hoofd (Eric Stoltz). Omringd door vooroordelen van vermeend fatsoenlijke medeburgers, vindt hij beschutting en genegenheid bij robuuste, Californische Hell’s Angels. Met Cher als zijn aan drugs verslaafde moeder. RTL4, 13.35-15.45u.

This Is Spinal Tap (Rob Reiner, 1984, VS). Uitgelaten satirische en inventieve pseudo-documentaire, in cinéma vérité-stijl, over Amerikaanse tournee van een gefingeerde Engelse rockband. Staat bekend als een der grappigste films over de wereld van de hardrock. RTL7, 14.30-16.00u.

Danny, the Champion of the World (Gaviv Miller, 1989, Engeland). Roald Dahlverfilming ademt nostalgisch verlangen naar het idyllisch groene Engeland van 1955. Garagehouder en zijn zoon (Jeremy en Samuel Irons) ontmaskeren moddervette projectontwikkelaar. Ned.3, 15.00-16.28u.

Homeward Bound II: Lost in San Francisco (David R. Ellis, 1996, VS). Michael J. Fox leent zijn stem aan een hond en Sally Field andermaal aan een kat in vervolgfilm waarin drie huisdieren moeten zien te overleven in de grote stad. België 1, 15.50-17.15u.

Ocean’s Eleven (Steven Soderbergh, 2001, VS). George Clooney is de gentleman-inbreker die samen met groep specialistische criminelen de kluis van Andy Garcia’s casino kraakt in ideale amusementsfilm. Regisseur Soderbergh voorziet en onthoudt de kijker gewiekst van informatie en goochelt met allerlei varianten op het gangstergenre. Ook met Brad Pitt, Matt Damon, Julia Roberts. Veronica, 20.30-22.50u.

Corrina, Corrina (Jessie Nelson, 1994, VS). Interraciale romantische komedie won tijdens Cinekid de publieksprijs. In het Los Angeles van 1959 vindt 7-jarig halfweesje eindelijk geluk bij gouvernante Whoopi Goldberg en probeert die aan haar (blanke) vader te koppelen. Arte, 20.40-22.30u.

Lugares comunes / Common Ground (Adolfo Aristarain, 2002, Argentinië/Spanje). Traditionele, kleurloze Argentijnse film over een bijna gepensioneerd echtpaar dat geconfronteerd wordt met de vraag wat nu echt hun doelen waren. De sociaal-politieke situatie in Argentinië is vooral een trucje om twee hoofdpersonen versneld door het zwarte gat van de pensioengerechtigde leeftijd te slepen. België 2, 21.25-23.15u.

Who Is Cletis Tout? (Chris Ver Wiel, 2001, VS/Can). Labyrintische misdaadkomedie laat, net als in ‘The Usual Suspects’, een personage een geschiedenis navertellen in al dan niet waarheidsgetrouwe ‘flashbacks’. Onder bedreiging van het pistool van de uiterst cinefiele huurmoordenaar Tim Allen verhaalt Christian Slater over een juwelenroof, zijn ontsnapping uit de gevangenis, een verborgen buit én over het feit dat hij niet Cletis Tout heet, de man naar wie de huurmoordenaar op zoek is. Met Richard Dreyfuss als juwelendief en Portia De Rossi als zijn dochter. MTV, 22.00-23.50u.

Volcano (Mick Jackson, 1997, VS). Tommy Lee Jones ontfermt zich als hoofd van de Dienst Rampenbestrijding over een door een vulkaanuitbarsting belaagde metrolijn in L.A. in computergestuurde rampenfilm. Met Anne Heche als onverschrokken seismologe. RTL5, 22.05-24.00u.

Tequila Sunrise (Robert Towne, 1988, VS). Tweede regie van de scenarist van Chinatown is een aantrekkelijke thriller over de corrumperende vriendschap tussen narcotica-rechercheur Kurt Russell en de steenrijke, al dan niet gewezen heroïnehandelaar Mel Gibson. Michelle Pfeiffer is hun beider ideaal. Ook met Raul Julia. Veronica, 22.50-1.00u.

The Client (Joel Schumacher, 1994, VS). Solide publieksthriller naar bestseller van John Grisham (The Firm, The Pelican Brief). Advocate Susan Sarandon ontfermt zich over belaagd schoffie dat tegen de maffia zou kunnen getuigen. Met Tommy Lee Jones als openbare aanklager. BBC1, 23.20-1.15u.