Film Voorkeur

The Eagle Has Landed (John Sturges, 1977, VS). Populaire oorlogsavonturenfilm, naar bestseller van Jack Higgins, waarin nazi’s een Engels dorpje infiltreren teneinde Churchill te ontvoeren. Met o.a. Michael Caine, Donald Sutherland en Robert Duvall. België 1, 14.00-16.15u.

Klatretøsen / Kraak! / Cath That Girl (Hans Fabian Wullenweber, 2002, Den/Zwe/Noorw). Alpinistisch aangelegd meisje besluit best bewaakte bank van Denemarken te kraken om de operatie van haar zieke vader te bekostigen. Moderne, niet-moralistische kinderfilm. Ned.3, 15.55-17.15u.

Baby's Day Out (Patrick Read Johnson, 1994, VS). Klucht over een voortdurend kraaiende baby (gespeeld door een eeneiige tweeling en bestuurbare poppen) die halsbrekende toeren uithaalt in de grote stad, op de hielen gezeten door oliedomme boeven. RTL8, 20.15-22.00u.

Bowling for Columbine (Michael Moore, 2002, Can/VS/Dui). Dit essayistisch onderzoek van guerilla-cineast Moore naar de Amerikaanse liefde voor vuurwapens werd een internationaal kassucces, won een Oscar en was ook de openingsfilm van het IDFA. Hoe komt het dat Amerikanen zich steeds onveiliger voelen en zich daar massaal tegen bewapenen? Moore verkent meer antwoorden dan hij bevestigd krijgt, maar na afloop heeft de kijker verbluffende dingen gehoord en gezien en meer gelachen dan het onderwerp doet verwachten. RTL7, 20.30-22.45u.

Doom (Andrzej Bartkowiak, 2005, Eng/Dui/VS). Als Doom eenmaal echt op gang komt, is het gebrul en geloei en geknal niet van de lucht. Gebaseerd op het beruchte computerspel Doom, dat begin jaren negentig de weg vrijmaakte voor moordspelen als Counterstrike. De genetisch verknipte aliens op Mars moeten worden afgemaakt voor zij ons afmaken. Een angstaanjagende bende, aangekleed als militairen en voorzien van een overdadige vuurkracht, komt het klusje klaren. RTL5, 22.00-23.55u.

Cat's Eye (Lewis Teague, 1985, VS). Wisselvallig griezeldrieluik naar verhalen van Stephen King, waaronder Quitters, Inc. en The Ledge. Met Drew Barrymore, James Woods. RTL8, 22.00-23.40u.

The Big One (Michael Moore, 1997, VS). Hilarische documentaire, waarin doordrammer Moore de promotietour van zijn boek Downsize This! gebruikt om managers in tal van Amerikaanse steden aan te spreken op hun bezuinigingsdrift. Zo bezoekt hij de baas van Nike, Phil Knight. Tussen de grappen door weet Moore zijn opponent te verleiden tot beschamend gezever over de leeftijd waarop Aziatische kinderen geschikt geacht kunnen worden om schoenen voor Nike te maken. RTL7, 22.45-0.30u.

The Beautiful Country (Hans Petter Moland, 2004, VS/Noorwegen). Regisseur die we in Nederland alleen kennen van de wonderlijke en geslaagde Zero Kelvin uit 1995, verplaatste zich dit keer in de geest van de jonge Vietnamees Binh, die overal wordt verstoten omdat hij de vrucht is van een Vietnamese moeder en een Amerikaanse vader. Binhs vlucht naar Amerika – the beautiful country – is een illegale oversteek die in veel doet denken aan In This World van Michael Winterbottom. Ned.2, 0.25-2.25u.

Bitter Moon (Roman Polanski, 1991, Frankrijk/Engeland). Vileine psychologische thriller van Roman Polanski toont de confrontatie tussen twee verschillend geaarde echtparen op een luxe cruisschip en besteedt meeste aandacht aan de sadomasochistische fantasieën van het ene stel. Met Hugh Grant, Kristin Scott-Thomas. België 2, 0.30-2.45u.

Cursed (Wes Craven, 2005, VS). Gevestigde griezelspecialist Wes Craven maakte een uiterst gemakzuchtige weerwolffilm annex tienerkomedie met bloed. Maar de knipogen die fris waren in Scream, zijn hier vet. De genregrapjes die toen geestig waren, zijn nu flauw. Er zijn nog maar enkele momenten over waar het merk Wes Craven met recht op mag staan. BBC1, 0.30-2.00u.