Film van de dag: Tin Men

Richard Dreyfuss en Danny DeVito (rechts) in een scène uit de film Tin Men (Barry Levinson, 1987, VS). Tin Men Year: 1987 Director: Barry Levinson Richard Dreyfuss Danny DeVito PHOTOS12

Tin Men. Als de twee aluminiumverkopers BB (Richard Dreyfuss) en Tilley (Danny DeVito) tegen elkaars auto – een zachtroze en lichtblauwe Cadillac – aanrijden, is het hek van de dam. De beide toch al gefrustreerde mannen geven de ander de schuld en zweren wraak. Tilley maakt het leven van BB zuur door systematisch alle spullen van hem te vernietigen, BB wreekt zich door de vrouw van Tilley te versieren. Materialisme versus geest. Deze behoorlijk komische film van Barry Levinson over twee boeven annex handelsreizigers die er plezier in scheppen hun klanten op te lichten is het tweede deel van zijn ‘Baltimore’-trilogie; Diner gaat eraan vooraf, Avalon is de derde. De trilogie speelt zich af in en rond Baltimore (Levinsons geboorteplaats) in de jaren zestig. Met Tilley’s echtgenote (Barbara Hershey) als enige vertegenwoordiger van menselijke waarden in een verder dolgedraaide wereld.(Barry Levinson, 1987, VS), BBC2, 0.30-2.20u.

    • André Waardenburg