EU tegen gouden aandeel voor EADS

De Europese Commissie heeft Frankrijk en Duitsland gisteren gewaarschuwd geen gouden aandeel te introduceren bij EADS, het moederbedrijf van vliegtuigbouwer Airbus.

„Ons algemene standpunt over gouden aandelen is helder. De Europese Commissie denkt niet dat ze thuis horen op de geliberaliseerde Europese markt”, zei een woordvoerder van de Commissie in Brussel. Hij reageerde hiermee op berichten dat het beursgenoteerde EADS van plan zou zijn de statuten van het bedrijf op dit punt te wijzigen.

De Franse regering, de Franse mediagroep Lagardère en de Duitse autofabrikant Daimler hebben nu samen 50 procent van de aandelen in bezit – het Spaanse staatsbedrijf SEPI heeft 5,5 procent. De rest: 44,5 procent is vrij verhandelbaar. Frankrijk en Duitsland vrezen dat andere marktpartijen via een grote aankoop hun invloed in het bedrijf willen vergroten. De Russische staatsbank VEB heeft sinds vorig jaar een belang van 5 procent in EADS en Dubai International Capital, een investeringsfonds uit de Verenigde Arabische Emiraten, heeft 3,1 procent. De Russen gaven eerder al aan dat ze ook zeggenschap willen hebben in het bestuur en de raad van commissarissen van EADS, maar de Fransen en Duitsers hebben dit tot nu toe tegen weten te houden.

De Duitse en Franse regeringen voeren sinds medio vorig jaar overleg over het tegenhouden van wat zij zien als een te grote invloed van buitenaf binnen EADS, dat wordt gezien als een strategisch bedrijf dat van belang is voor de nationale veiligheid. Naast de divisie voor burgervliegtuigen heeft EADS ook een belangrijke divisie voor militaire vliegtuigen (waaronder de Eurofighter) en wapens. „Er is nog geen enkel besluit genomen, de besprekingen zijn nog niet ten einde”, zei een woordvoerder van de Duitse regering gisteren.

Ook Daimler zei in een reactie dat er „nog niets is besloten”. Volgens Daimler is er ook geen agenda voor een besluit hierover. De Financial Times meldde gisteren dat EADS op zijn jaarvergadering van aandeelhouders in mei een besluit zou willen nemen.

EADS sleepte vorige week een grote Amerikaanse order binnen. Het bedrijf gaat tankervliegtuigen leveren aan de Amerikaanse luchtmacht ter waarde van 23 miljard euro. Ook Amerikaanse politici hebben hun zorgen geuit over de kans op grotere invloed van Rusland of Arabische landen in EADS.

Breaking views: pagina 29