Eenvoudiger loonstrookje wellicht politiek handig

Tekening Cyprian Koscielniak
Tekening Cyprian Koscielniak Koscielniak, Cyprian

NRC Handelsblad bericht op 3 maart `Loonstrook wordt eenvoudiger`. De ministeries van Financiën en Sociale Zaken willen dat in de toekomst alle premies en loonheffingen als één bedrag op de salarisstrook worden vermeld. De centrale heffing zou voor meer transparantie bij de werknemers zorgen.

Je vraagt je af welke dwaas een dergelijk voorstel heeft gedaan. Kennelijk wordt ervan uitgegaan, dat de meeste werknemers te dom zijn om het doel van de diverse heffingen op het salarisstrookje te begrijpen. Het kan natuurlijk ook zijn, dat zij daarin niet geïnteresseerd zijn. Of vinden de ministeries het wel prettig, dat de werknemer geen inzicht heeft in de bestemming van het ingehouden bedrag?

Wanneer een werknemer alleen geïnteresseerd is in het netto bedrag dat hij ontvangt, hoeft hij toch de specificaties hiervan niet te lezen. Echter aan werknemers die wel willen weten hoe het ingehouden bedrag wordt besteed, wordt dit inzicht onthouden. Wellicht is dat politiek handig.