Eenmaal, andermaal

Omdat ik graag een stukje omfiets voor een goede wijn, trapte ik mijzelf op een zondag naar een wijnveiling. Deze werd in een oude kerk gehouden en ik was nog niet binnen of een oudere heer sprak me aan en vroeg of ik soms interesse had om gezamenlijk op een kist halve flessen Chateau Soutard uit 1985 te bieden. Vierentwintig stuks was te veel voor hem alleen, hij wist immers nooit of hij ze nog allemaal op zou maken. Hij zocht dus iemand om mee te delen.

Mooie oude wijnen zijn puur genieten, ze zijn bruinig en bijna doorschijnend in het glas, ze kunnen naar paardezadel, sigaar of paddestoel ruiken. Als je een slok neemt, proef je geen fruit meer maar nuances van koffie, marmelade, truffel of boenwas. De smaak van een mooie oude wijn kan minutenlang in de mond blijven hangen.

Tot enkele jaren geleden was de vraag alleen: hoe kom je eraan? De vijf procent van de wijnen die goed oud kunnen worden, zijn moeilijk verkrijgbaar en vaak ook onbetaalbaar. Daarbij, wijnen bewaren is slechts voor weinigen weggelegd, je moet er verstand van hebben, in bezit zijn van een kelder en vooral jarenlang geduld betrachten.

Maar sinds een paar jaar zijn er in Nederland wijnveilingen. Daar kun je, mits je het hoofd koel houdt, leuke koopjes bemachtigen. Een dozijn mooie flessen voor rond de 15 euro per stuk is zeer goed mogelijk en biedt de kans om bijvoorbeeld eens een oude Grand Cru Bordeaux uit, wie weet, je geboortejaar te proeven (1964 was een uitstekend jaar).

Toen de kist met halfjes onder de hamer kwam, zag ik de oudere heer niet meer. Nog twee andere kopers waren geïnteresseerd, de spanning steeg, de biedingen vlogen door de zaal. Met een waas voor ogen kreeg ik uiteindelijk de buit – maar geen spoor van mijn gelegenheidspartner. Ik vertelde het verhaal aan de veilingmeester met wie ik nog wat zat na te praten. „O ja, dat doet mijn vader altijd, hij is hier alleen maar een half uurtje om te kijken en dan gaat hij weer. Ik betaal zijn aandeel wel.”

Voor data van wijnveilingen zie: www.christies.nl, www.glerum.nl, www.winefields.nl
    • Menno Simon