Duits minimumloon onwettig verklaard

Het wettelijk minimumloon voor postbodes, dat in Duitsland eind vorig jaar is ingevoerd, is onwettig. Dat heeft de administratieve rechtbank van Berlijn gisteren bepaald. De uitspraak is van belang voor private bedrijven die in Duitsland de post bestellen, waaronder het Nederlandse TNT.

De Nederlandse onderneming reageerde gisteravond verheugd. „Dit is een belangrijke stap vooruit”, zei woordvoerder Pieter Schaffels. „Maar we zijn er nog niet. De Duitse staat heeft meteen beroep aangetekend”.

TNT had samen met enkele andere privébedrijven die in de Bondsrepubliek de post bestellen de zaak aanhangig gemaakt nadat de Duitse regering een arbeidsovereenkomst tussen de vakbonden en Deutsche Post algemeen verbindend had verklaard. Belangrijkste onderdeel van het akkoord was het wettelijk minimumloon voor postbestellers: 9,80 euro per uur. TNT en de PIN Group betalen minder; TNT gemiddeld 7,50 tot acht euro.

Het akkoord was gesloten zonder overleg met de concurrenten van de Deutsche Post. Het verwijt van deze concurrenten luidde destijds dat door het hogere loon de vrije postmarkt in Duitsland werd afgeschermd. Deutsche Post zou aldus op verkapte wijze monopolist blijven.

De rechter heeft nu gezegd dat die algemene verordening onwettig is. De klagers zijn in hun grondrechten aangetast, aldus de uitspraak. Hoewel beroep volgt, hoeven bedrijven als TNT en PIN tot nader order geen wettelijk minimumloon aan hun postbestellers te betalen.

Ook voor de Nederlandse markt is de Berlijnse uitspraak van belang. Het Nederlandse kabinet stelde de openstelling van de postmarkt uit na de gebeurtenissen eind vorig jaar in Duitsland.