Debat over de film

A man hold the Holy Quran as thousands of members of the Islamic Action Front (IAF) party demonstrate in Amman, Jordan on Friday, Dec. 14, 2007, against the continued Israeli closure of the Gaza Strip. The party, the largest opposition group, was dealt a heavy blow in the November 20 elections, winning only six seats in Lower House, down from 17 in the previous legislative elections four years ago.(AP Photo/Mohammad abu Ghosh)
A man hold the Holy Quran as thousands of members of the Islamic Action Front (IAF) party demonstrate in Amman, Jordan on Friday, Dec. 14, 2007, against the continued Israeli closure of the Gaza Strip. The party, the largest opposition group, was dealt a heavy blow in the November 20 elections, winning only six seats in Lower House, down from 17 in the previous legislative elections four years ago.(AP Photo/Mohammad abu Ghosh) Associated Press

Het was en is onze verantwoordelijkheid om de heer Wilders te wijzen op de mogelijke consequenties van zijn daden. Vrijheid ontslaat niemand van verantwoordelijkheid. Nu al moet rekening worden gehouden met ernstige risico’s voor Nederlanders en Nederlandse belangen in verschillende landen. Het is onze plicht de heer Wilders daarop te wijzen.

Uit de verklaring van premier Balkenende na afloop van de ministerraad, 29 februari

Anders dan minister Verhagen van Buitenlandse Zaken een dag eerder deed, onthield Balkenende zich van een oproep aan Wilders de film niet uit te zenden. Dat is terecht. Juist in deze kwestie dient de regering de schijn te vermijden een inbreuk te willen plegen op de vrijheid van meningsuiting.

Commentaar in de Volkskrant, 1 maart

Deze film is al een eigen leven gaan leiden. De feitelijke inhoud is niet meer van belang voor de mechanismen die al zijn ontstaan.

CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel in NRC Handelsblad, 1 maart

Zij die vinden dat Geert Wilders verwerpelijke opvattingen heeft, moeten niet eisen dat hij deze verzwijgt, maar inhoudelijk de strijd met zijn ideeën aangaan.

Hoogleraar maatschappelijke bestuurskunde Gabriël van den Brink in NRC Handelsblad, 3 maart

We mogen niet de verantwoordelijkheid bij Wilders leggen als straks een paar extremisten in Egypte of Pakistan een aanslag plegen. We moeten ons meer spiegelen aan de manier waarop bijvoorbeeld de Deense premier Rasmussen omgaat met de kritiek op de Deense Mohammedcartoons. De Denen zijn veel principiëler.

PvdA-Tweede Kamerlid Jeroen Dijsselbloem in het Nederlands Dagblad, 5 maart

Politici als Wilders zouden zich geen zorgen moeten maken over de daden van andere mensen, maar over Allah. Die grijpt uiteindelijk altijd in.

Imam Fawaz van de As Soennahmoskee in Den Haag in het Nederlands Dagblad, 6 maart