De lezer schrijft over kleur en zwart/wit in de krant en abortus

Op woensdag lees ik altijd NRC Handelsblad in Amsterdam. De rest van de week thuis, in Groningen. Het viel mij op dat de ‘Amsterdamse’ NRC van 7 januari op pagina 9 een afbeelding in kleur had terwijl dezelfde afbeelding in de ‘Groningse’ zwart-wit was. Op 20 februari was dat weer het geval. Het zal wel met waar de krant gedrukt wordt te maken hebben, maar andere pagina’s bij mij hebben wel kleur. Heeft u een uitleg?

Giny Backers

Groningen

Ook in de ‘slijpsteen van de geest’ duikt af en toe de term zwangerschapsonderbreking op als het over abortus gaat. Ik krijg dan meteen associaties met legbatterijen, bio-industrie en werk aan de lopende band. Gelukkig is de vrouw geen broedmachine in continue staat van zwangerschap. Abortus is geen zwangerschapsonderbreking maar zwangerschapsafbreking. Waarom wordt de correcte term niet gebruikt?

Andreas Dijk

Den Haag

De krant antwoordt

NRC Handelsblad wordt inderdaad op vier verschillende locaties in Nederland gedrukt, om ondanks verkeersdrukte op tijd bij de lezer bezorgd te kunnen worden.

Verschillende drukkerijen hebben verschillende drukmogelijkheden. Dat leidt ertoe dat een deel van de krant – zo’n 40.000 van de gemiddeld 220.000 exemplaren op een doordeweekse dag, waaronder het deel dat in Groningen wordt bezorgd – nog op enkele pagina’s geen kleurmogelijkheden heeft.

Op vrijdag en zaterdag worden overigens nu al op alle plekken in het land onze kranten volledig in full colour gedrukt en bezorgd. En vanaf aanstaande maandag is de krant iedere dag in de hele oplage in kleur.

Deze week werd de laatste hand gelegd aan de zogeheten ‘ombouw’ van de laatste drukpersen, die nodig was voor kleur op elke pagina. Deze operatie geldt de Apeldoornse drukkerij.

Gisteren kwam het bericht dat de ‘ombouw’ van de persen is geslaagd en dat we nu dus echt volledig full colour kunnen gaan drukken.

De lezer heeft gelijk met zijn opmerking over ons taalgebruik met betrekking tot abortus provocatus.

Hoewel Van Dale zwangerschapsonderbreking ziet als equivalent met abortus provocatus, kan de term op het eerste gezicht onbedoeld de suggestie wekken dat de zwangerschap in een later stadium wordt hervat. De term heeft daardoor een wat verhullend karakter.

Zwangerschapsafbreking beschrijft beter wat er aan de hand is. We zullen proberen die eenduidiger term voortaan te gebruiken.

Birgit Donker Hoofdredacteur

Reacties:

nrc.nl/lezerschrijft

Nieuwe kwesties:

lezerschrijft@nrc.nl

    • Birgit Donker