Conflict in de top van Oekraïne

In de leiding van Oekraïne is een conflict uitgebroken tussen president Viktor Joesjtsjenko en premier Joelia Timosjenko. De ruzie vloeit voort uit het recente conflict met de Russische gasgigant Gazprom, die dreigde de gasleveranties aan Oekraïne te verminderen omdat Kiev achterstallige betalingen niet overmaakte. Dat conflict werd onlangs tijdens een ontmoeting van Joesjtsjenko en zijn Russische ambtgenoot Poetin bijgelegd.

Toen evenwel bij Gazprom geen betalingen binnenkwamen herhaalde het bedrijf het dreigement. Pas toen woensdag Joesjtsjenko opdracht gaf de achterstallige betalingen over te maken, ging het dreigement van tafel.

Vervolgens bleek men in Kiev ruzie te hebben gekregen. De achterstallige betalingen waren die voor intermediairs die worden ingezet bij de invoer van Russisch gas. Timosjenko wil af van die tussenpersonen en -bedrijven af omdat ze te duur zijn. Joesjtsjenko vindt echter dat Oekraïne ze nodig heeft. Met Poetin is afgesproken dat de huidige intermediairs verdwijnen maar dat er in hun plaats twee nieuwe komen.

Timosjenko schreef de president in een brief dat het akkoord met Poetin „de corrupte structuren handhaaft en het machtsmisbruik laat voortbestaan, hetgeen ingaat tegen de nationale belangen”.

Joesjtsjenko bevestigde gisteren dat Oekraïne voor het gas van Gazprom 179,50 dollar per duizend kubieke meter betaalt. In Kiev werd gevreesd dat meer zou moeten worden betaald. Oekraïne koopt gewoonlijk Kazachstaans en Turkmeens gas, maar toen de leveranties uit Centraal-Azië terugliepen moest het overstappen op Russisch gas, dat Gazprom voor 315 dollar per duizend kubieke meter verkoopt. Premier Timosjenko had gewaarschuwd dat Oekraïne dat niet zal betalen. (AP)