Chinese projecten gestaakt na verzet

Onder druk van massale demonstraties hebben Chinese autoriteiten twee grote bouwprojecten – een electromagnetische trein in Shanghai en een chemiecomplex in Xian – uitgesteld. Burgemeesters van deze miljoenensteden hebben daartoe besloten in de marge van het Nationale Volkscongres in Peking na overleg met de hoogste leiders van het land.

Tegen de aanleg van een supersnelle magneettrein door een nieuwe, luxueuzere woonwijk van Shanghai kwamen duizenden inwoners die gerekend kunnen worden tot de nieuwe middenklasse in opstand. In Shanghai werden de grootste demonstraties gehouden sinds de anti-Japanse protesten in 2005. Bewoners van de wijk Minhang vrezen dat de waarde van hun nieuwe appartementen zou dalen door de magneettrein.

Burgemeester Han Zheng van het zeventien miljoen inwoners tellende Shanghai wilde met deze trein de internationale en nationale luchthavens ten westen en oosten van de stad met elkaar verbinden. Hij heeft na overleg met president Hu en premier Wen besloten het Chinees-Duitse project voor onbepaalde tijd te verdagen. Een demonstratie van wijkbewoners om de „overwinning” te vieren verbood hij gisteren.

In een adem kondigde hij aan dat wat hem betreft het eerste Disneyland van China in Shanghai zal verrijzen. Burgemeester Han heeft daarvoor toestemming gevraagd in Peking omdat de onderhandelingen met Disney Corporation vergevorderd zijn.

Inwoners van de kustplaats Xian en de eilanden voor de kust hebben zich met succes verzet tegen de komst van een reusachtig petrochemisch complex. Ook burgemeester Liu Cigui trok zijn plannen in na overleg met de partij- en regeringstop. In Xian liepen demonstraties uit op heftige botsingen met de politie. Hoogstwaarschijnlijk zal het complex nu worden gebouwd in een afgelegen deel van de provincie Fujian.

De demonstraties worden beschouwd als signalen dat de zelfbewuste middenklasse in China meer te zeggen wil hebben over beslissingen die hen direct raken. Ook blijkt hier uit dat de zorgen over de gevolgen van de tomeloze groei voor de volksgezondheid en het milieu toenemen.

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Chinese projecten

In het artikel Chinese projecten gestaakt na verzet in de krant van zaterdag 8 maart stond dat de bouw van een chemiecomplex in Xian is uitgesteld. Dat moet zijn in Xiamen aan de Zuid-Chinese Zee.