CCC is misschien al niet meer te redden

Het kiezen van ‘CCC’ als afkorting voor een beursgenoteerd fonds dat in schulden belegt, lijkt een tarting van het lot. CCC is de laagste kredietstatus die kredietbeoordelaars aan een bedrijf of belegging kunnen toekennen. Toch is dat precies wat de private equity-firma Carlyle Group deed toen zij het fonds Carlyle Capital Corporation naar de beurs in Amsterdam bracht. Het fonds belegt in obligaties met de hoogste haalbare AAA-status, gewaarborgd door Fannie Mae en Freddie Mac, twee Amerikaanse verstrekkers van hypotheken en studieleningen, hetgeen neerkomt op een overheidsgarantie. Maar omdat het fonds eind 2007 32 keer het eigen vermogen had bij geleend, was er vrijwel niets om op terug te vallen toen de banken meer onderpand gingen eisen.

Veel hedgefondsen leunen zwaar op geleend geld, maar de banken worden steeds voorzichtiger met het verstrekken van kredieten. Als de crediteuren van een fonds beslissen dat ze minder geld willen lenen of meer onderpand willen hebben, kan dat leiden tot de gedwongen verkoop van bezittingen. Als de transacties van het fonds ook geld blijken te verliezen, kan het gevolg een vicieuze cirkel zijn.

CCC worstelt om aan de eisen van zijn financiers te voldoen. Haar portefeuille van 21,7 miljard dollar werd eind vorig jaar door slechts 670 miljoen dollar aan netto bezittingen geschraagd. Carlyle Group heeft het fonds 150 miljard dollar geleend om het kastekort iets te verlichten. Het fonds stelde het afgelopen kwartaal ook een dividenduitkering uit, en zegt sinds augustus voor 1 miljard dollar aan bezittingen te hebben verkocht.

Dat zou de te grote omvang van het vreemd vermogen iets omlaag moeten hebben gebracht. Maar de koersen van de traditioneel ‘ultraveilige’ hypotheekobligaties van Freddie Mac en Fannie Mae zijn gaan schuiven. Hedgefondsen kunnen kwetsbaarheid voor risicovolle hypotheken hebben vermeden. Maar als de kredietcrisis zich blijft uitbreiden, kunnen steeds meer fondsen daar last van krijgen, zeker als ze tegelijkertijd onder druk staan om het vreemd vermogen af te bouwen. CCC-topman John Stomber zei in het jaarverslag over 2007 dat hij kleine koersdalingen beschouwde als „tegengesteld aan de gebruikelijke koersbewegingen voor onze obligaties, in verhouding tot de rente.”

Achteraf gezien klinkt dat enigszins nonchalant, gezien de buitengewone situatie die zich toen al op de kredietmarkten aandiende. Hij werkt nu aan „stabielere financieringsvoorwaarden.” De beleggers van CCC, die bijna 60 procent van de aandelenkoers van het fonds in rook deden opgaan, moeten zich zorgen maken dat dat wel eens te laat zou kunnen zijn.

Richard Beales

    • Richard Beales