Bankcrisis in Nederland relatief mild

De vijf grootste Nederlandse banken en verzekeraars hebben als gevolg van de kredietcrisis veel minder hoeven afboeken dan hun buitenlandse branchegenoten. Dat blijkt nu alle financiële instellingen hun jaarcijfers over 2007 hebben gepresenteerd.

In totaal hebben zij sinds de zomer voor 6,2 miljard euro aan slechte leningen en daarvan afgeleide effecten afgeschreven. Dat is de helft van wat de Zwitserse bank UBS heeft moeten afboeken.

Dat de Nederlandse financiële instellingen minder hoeven af te boeken komt onder meer doordat zij minder in risicovolle kredieteffecten hebben belegd dan met name Angelsaksische banken.

De kredietcrisis brak vorig jaar uit toen bleek dat steeds meer Amerikaanse huiseigenaren met lage inkomens niet meer in staat waren aan hun hypotheekverplichtingen te voldoen. Zij hadden in de afgelopen jaren zogeheten subprime-hypotheken afgesloten, met een lage instaprente, die na enkele jaren fors opliep. Zij kwamen in de problemen toen huizenprijzen in de VS gingen dalen. Banken hadden deze hypotheken gebundeld in pakketjes doorverkocht aan andere banken en beleggers met de bedoeling om risico’s te spreiden. Daardoor kon een lokale crisis mondiaal worden,

De hoogste afboeking in Nederland werd gisteren door Fortis gemeld. De bank-verzekeraar moest 1,9 miljard verlies nemen. Amerikaanse banken als Merrill Lynch en Citigroup hebben in de tweede helft van 2007 ieder voor 14 miljard euro moeten afschrijven. Ondanks de forse afschrijvingen is het winstniveau van Nederlandse banken over het gehele jaar 2007 niet ernstig aangetast. Rabobank presenteerde deze week een recordwinst van ruim 2,6 miljard euro, ING boekte vorig jaar een winst van 9,2 miljard.

De vrees groeit dat de kredietcrisis niet voorbij is. Zakenbank UBS berekende in een recent verschenen rapport dat het totale bedrag aan afboekingen kan oplopen tot 391 miljard euro. Tot dusver is wereldwijd voor 118 miljard euro aan verlies genomen.

Kredietcrisis: pagina 23