Banenkrimp VS grootste in vijf jaar

De angst voor een Amerikaanse recessie is gisteren toegenomen na het bekend worden van de slechtste banencijfers van de laatste vijf jaar. Amerikaanse werkgevers schrapten vorige maand 63.000 banen.

Beleggers op Wall Street reageerden negatief op de cijfers, die slechter waren dan was verwacht. De Dow-Jonesindex sloot 1,2 procent lager. De voornaamste economisch adviseur van president Bush, Edward Lazear, speculeerde in reactie op de cijfers erop dat de Amerikaanse economie dit lopende kwartaal krimpt. Een recessie wordt gedefinieerd als twee opeenvolgende kwartalen krimp. „We hebben onze vooruitzichten voor dit kwartaal aanzienlijk naar beneden bijgesteld”, zegt Lazear.

Na vier jaar van onafgebroken banengroei is het aantal Amerikaanse werkplekken nu voor de tweede maand op rij gedaald. Opvallend is dat het banenverlies zich niet beperkt tot de bouw en de financiële sector – branches die in eerste instantie getroffen werden door de hypotheek- en kredietcrisis. Ook in de detailhandel vielen aanzienlijke ontslagen, zo blijkt uit de cijfers van het ministerie van Arbeid.

De kredietcrisis en de malaise op de huizenmarkt zijn nu duidelijk doorgedrongen tot de arbeidsmarkt, zegt ook Jared Bernstein van de denktank Economic Policy Institute in The New York Times. „Dit zijn de sterkst teruglopende arbeidscijfers die ik heb gezien sinds de vorige recessie.” Volgens Bernstein „wordt zichtbaar dat de arbeidsmarkt duidelijk besmet is door de rest van de economie”.

Het werkloosheidspercentage daalde ondanks het aantal geschrapte banen licht van 4,9 tot 4,8 procent. De reden hiervoor is dat 450.000 mensen niet langer naar werk zeggen te zoeken en dus niet als werkloos worden geregistreerd worden. Ook het consumentenvertrouwen is verder gedaald.

Meer over werkloosheid in de VS op nrc.nl/kredietcrisis