Ambac haalt 1,5 mld dollar op

De door de kredietcrisis getroffen Amerikaanse obligatieverzekeraar Ambac haalde gisteren 1,5 miljard dollar op met een emissie. Beleggers zien hun belang verwateren.

De Amerikaanse obligatieverzekeraar Ambac heeft gisteren 1,5 miljard dollar opgehaald met een aandelenemissie die twee dagen eerder was aangekondigd. Het aantal uitstaande aandelen van de instelling is daarmee verdrievoudigd. Ambac is zwaar door de kredietcrisis getroffen en had dringend nieuw kapitaal nodig om zijn hoge kredietwaardigheidsbeoordeling (triple-A) te behouden.

Ambac is één van de verzekeraars die gezamenlijk garant staan voor in totaal 2.400 miljard dollar aan obligatieleningen. Het gaat daarbij om obligaties die lokale overheden in de VS hebben uitgegeven voor de aanleg van onder meer wegen en sporthallen, maar ook om hypotheekobligaties, die zijn samengesteld uit gebundelde hypothecaire leningen. Doordat Amerikaanse huizenbezitters met name in het risicovolle subprime-segment steeds meer moeite hebben om aan hun betalingsverplichtingen te voldoen, is de onderliggende waarde van deze hypotheekobligaties onzeker geworden.

Het herverzekeren van hypotheekobligaties is een relatief nieuwe tak van sport voor de obligatieverzekeraars, van oudsher hielden ze zich vooral bezig met het verzekeren van door overheden uitgegeven obligaties.

Ambac gaf voor 1,25 miljard dollar nieuwe aandelen uit en voor 250 miljoen dollar converteerbare obligaties die in 2011 worden omgezet in aandelen. De uitgifteprijs van de aandelen bedroeg 6,75 dollar per aandeel, 9 procent lager dan de slotkoers van donderdag.

Beleggers gingen er eerder deze week nog van uit dat Ambac een financiële injectie van rond de 3 miljard dollar van een groep banken zou krijgen. Die zou ruim voldoende zijn geweest om verliezen te compenseren op obligaties die waren gekoppeld aan subprime-hypotheken. In plaats daarvan koos Ambac voor een emissie, die maar de helft van dat bedrag opbrengt én die bestaande aandeelhouders opzadelt met een enorme verwatering van hun aandelen.

Op de beurs in New York daalde Ambac met 19 procent na de aankondiging van de emissie. Vorig jaar, na het uitbreken van de kredietcrisis, is het aandeel al ruim 90 procent in waarde gedaald, waarmee Ambac op de beurs 884 miljoen dollar minder waard werd.

Ambac kondigde eerder een emissie aan, in januari, maar zag daar twee dagen later toch weer van af. Toen ging het om een emissie van 1 miljard dollar. Inmiddels heeft Ambac 1,5 miljard nodig om zijn financiële positie weer op orde te krijgen. Ook verlaging van het dividend, van 21 tot 1 cent per aandeel, moet daaraan bijdragen.

Kredietbeoordelaars Moody’s en Standard & Poor’s hebben al laten weten dat de maatregelen vermoedelijk voldoende zijn om de triple A-status van Ambac te handhaven. Ambac is er alles aan gelegen om verlaging van haar kredietbeoordeling te voorkomen, omdat die doorgaans een uittocht van aandeelhouders betekent. Een groot aantal institutionele beleggers investeert namelijk alleen in fondsen met een triple A-beoordeling.

Analisten reageren kritisch op de Ambac-emissie. „Bestaande aandeelhouders zien de waarde van hun stukken verbleken”, zegt Jim Ryan van Morningstar, een bureau dat beleggingsfondsen analyseert. Volgens Colin Glinsman, die als hoofd investeringen 25 miljard dollar beheert bij Oppenheimer Capital in New York, hadden beleggers „iets anders verwacht dan een standaard aandelenemissie”, bijvoorbeeld een financiële injectie van banken of andere zakenpartners van Ambac.

Na het afblazen van de emissie in januari heeft een groep van acht banken een kapitaalinjectie voor Ambac voorbereid. „Wij gingen uit van een reddingsoperatie”, zegt Paul Brennan, die 12 miljard dollar aan obligaties van Amerikaanse lokale overheden beheert voor Nuveen Asset Management in Chicago. Over de emissie die nu in plaats van de injectie komt, zegt hij: „Dit is op zich een positieve ontwikkeling, want ze hebben meer kapitaal nodig. Maar een reddingsoperatie zou ik het niet willen noemen.”

Op de markt voor zogeheten credit default swaps, verzekeringscontracten tegen wanbetaling van rente en aflossing van obligatieleningen, zijn de verzekeringscontracten voor Ambac-obligaties gisteren duurder geworden. Dat betekent dat handelaren de kans dat Ambac niet aan zijn verplichtingen kan voldoen hoger inschatten.

Behalve Ambac is ook obligatieverzekeraar MBIA in vergelijkbare problemen gekomen sinds de kredietcrisis. MBIA, dat groter is dan Ambac, slaagde er vorige week in zijn triple-A-status bij Moody’s en Standard & Poor’s te behouden door 3 miljard dollar op te halen door middel van de uitgifte van zowel aandelen als obligaties.

Als kredietverzekeraars als Ambac en MBIA hun hoge kredietbeoordeling kwijt zouden raken, dan dalen de obligaties die door hen verzekerd zijn in waarde omdat de kans kleiner is dat Ambac en MBIA inderdaad de verzekerde schade kunnen uitkeren. Een waardedaling van die obligaties zou banken zo’n 70 miljard dollar schade opleveren, schatten analisten van Oppenheimer & Co in januari. (Bloomberg)

Lees meer over de kredietcrisis op nrc.nl/kredietcrisis