Zimbabwe weert verkiezingswaarnemers

Zimbabwe weigert voor de verkiezingen op 29 maart waarnemers uit te nodigen uit landen die kritisch zijn over het regime van president Robert Mugabe. Minister van Buitenlandse Zaken Mumbengegwi zei dat vandaag in dagblad The Herald, de spreekbuis van de regering.

Mumbengegwi meldt dat 47 landen zijn gevraagd waarnemers te leveren „op basis van wederkerigheid, objectiviteit en onafhankelijkheid in hun relatie met Zimbabwe”. Het gaat onder meer om China, Iran, Libië, Venezuela en Soedan. Slecht één Europees land wordt uitgenodigd: Rusland.

De Europese Unie mocht voor de verkiezingen van 2002 wel waarnemers sturen – zij het na grote internationale druk. Mugabe liet de Zweedse waarnemers niet toe, omdat zij volgens hem te kritisch waren over zijn bewind. De aanwezige waarnemers maakten melding van veel onregelmatigheden.

De belangrijkste tegenstanders van Mugabe bij de komende verkiezingen zijn oppositieleider Morgan Tsvangirai en de voormalige minister van Financiën Simba Makoni, die uit Mugabe’s partij ZANU-PF werd gezet wegens zijn kandidaatstelling. (Reuters,AFP)