Weekboek 10

WeekBoek werkt samen met Dirk Leymans http://papierenman.blogspot.com. De berichten zijn daar in uitgebreide vorm te lezen en op nrc.nl/boekenblog

Suzanna Jansen Foto Leo van Velzen Suzanna Jansen: ‘Ook schaamte versterkt de hardnekkigheid van armoede’ Foto Leo van Velzen Amsterdam, 23-01-08. Suzanne Jansen, schrijfster. Foto Leo van Velzen NrcHb. Velzen, Leo van

Boeken terugbezorgd aan joodse eigenaren

Bijna 10.000 boeken die door de nazi’s werden gestolen, zullen worden terugbezorgd aan de rechtmatige eigenaars, zo meldt The Jewish Chronicle. Met een recent opgezette samenwerking tussen The Commission for Looted Art in London en de Stadtbibliothek Nürnberg zal gepoogd worden na te gaan van wie de boeken waren en op welke manier ze aan de joodse rechthebbenden teruggegeven kunnen worden. De boeken zijn afkomstig uit de collectie van de rabiate jodenhater Julius Streicher, de oprichter van het antisemitische weekblad Der Stürmer.

Na de oorlog werden de boeken overgedragen aan de joodse gemeenschap van Nürnberg, die ze aan de stadsbibliotheek in bewaring gaf en daar vroeger als de ‘Stürmer-Bibliothek’ bekend stond. Voorlopig is een lijst met 115 originele eigenaars gepubliceerd. Een half dozijn joodse families reageerde al om de boeken terug te krijgen. (HC)

Verfilmd wolvenverhaal blijkt mystificatie

Het verhaal van een joods-Belgisch meisje dat op zoek gaat naar haar gedeporteerde ouders en tijdens haar tocht door wolven wordt gevoed, blijkt een mystificatie. De gebeurtenissen werden door Misha Defonseca te boek gesteld in het als haar autobiografie voorgestelde Survivre avec les loups (1997), en recentelijk succesvol verfilmd door de Franse cineaste Véra Belmont als ‘een waargebeurd verhaal’. In het boek zwerft Defonseca door Duitsland, Polen en Oekraïne, steekt ze een Duitse soldaat neer én overleeft ze in een woud, samen met een roedel wolven.

De Waalse krant Le Soir ontmaskerde Defonseca als Monique De Wael, een Belgische, niet-joodse vrouw afkomstig uit Brussel die haar ouders verloor nadat ze als verzetsleden waren opgepakt. Het verhaal bleek van geen kant te kloppen, maar het duurde kennelijk toch een flinke tijd voor er argwaan ontstond. Ook de chronologie was foutief: zo werden Belgische joden pas gedeporteerd in de zomer van ’42, en niet in de lente van ’41, zoals het boek beweert. (HC/DL)

Tomas Ross schrijft 55ste deel Havank

Tomas Ross zal ter gelegenheid van het 140-jarig bestaan van uitgeverij A. W. Bruna het 55ste deel van de Havank-reeks schrijven. Van de hand van Hans van der Kallen, de oervader van de detectivereeks, verschenen tussen 1935 en 1964 ruim dertig delen. Na zijn overlijden nam Pieter Terpstra de pen over en werd de auteursnaam veranderd in Havank-Terpstra. Oorspronkelijk vertolkte inspecteur Bruno Silvère de hoofdrol, maar gaandeweg werd dit overgenomen door de hoofdredacteur Charles C. M. Carlier, alias De Schaduw. Het typerende tekeningetje dat de omslagen van de Havank-boeken siert is getekend door Dick Bruna. Alle delen zijn verschenen in de Zwarte Beertjespocketreeks en gingen in totaal ruim tien miljoen keer over de toonbank. De Havankbijdrage van Ross zal in oktober dit jaar verschijnen. (SK)

Poëziesite De Contrabas op uitgeversvoeten

De 2,5 jaar geleden door Chrétien Breukers en Ton van ‘t Hof opgerichte poëziewebsite De Contrabas start een eigen poëzieuitgeverij. Daarmee zijn ze naar eigen zeggen ‘de eerste websitebeheerders die een eigen uitgeverij hebben.’ Het gaat in eerste instantie om de Contrabasreeks die door BnM Uitgevers werd uitgegeven en nu wordt overgedragen aan De Contrabas V.O.F. Er zijn bundels in de maak van Eva Cox, Hans Kloos, Frédéric Leroy, Hans van Willigenburg, Lammert Voos en Cees van der Pluijm. (DL)

Hevige brand in hotel uit ‘Dood in Venetië’

Vorige week woedde een hevige brand in het Venetiaanse Grand Hotel des Bains, het opulente hotel op het Lido waar Thomas Mann zijn beroemde novelle Der Tod in Venedig (1912) liet afspelen. Er vielen geen slachtoffers, maar de schade is aanzienlijk. (HC)

Lezen &cetera Live: Suzanna Jansen ontleedt ‘Het Pauperparadijs’

In de februari-aflevering van Lezen &cetera Live, de maandelijkse talkshow van chef Boeken Pieter Steinz in Theater Donner Rotterdam, sprak Suzanna Jansen over haar succesrijke non-fictieboek Het Pauperparadijs. Beluister via nrc.nl/boekenblog het interview, en hoor hoe de schrijfster via een bidprentje op het spoor kwam van de geschiedenis van de armoede in haar familie, en waarom zij zich nog altijd schuldig voelt over haar eigen welgesteldheid. Wie zijn de helden en schurken in haar verhaal over het armengesticht in het Drentse Veenhuizen? En waarom wordt het bedrijven van literaire non-fictie moeilijker naarmate het onderzoek het heden nadert?

Website van de week: meettheauthor.com

Wie kan een boek beter aanraden dan de persoon die het geschreven heeft? De website meettheauthor.com biedt een forum aan nobele onbekenden en grote namen uit de boekenwereld die hun eigen boeken in korte filmpjes voorstellen. Sommige auteurs slagen er in een boek samen te vatten in anderhalve minuut, zie Marisha Pessl (Calamiteitenleer voor gevorderden, al lijkt het overbodig om die nog te gaan lezen). Andere houden het eerder filosofisch (Paulo Coelho). Andere grote namen op deze website: de filosoof Alain de Botton, Jung Chang, die met een persoonlijk verhaal haar Wilde Zwanen nog eens oprakelt en de Britse wetenschapper Richard Dawkins die een mini-uiteenzetting geeft over zijn boek God als misvatting. Ook de Zilveren Lepel, in culinaire kringen de nieuwe Italiaanse kookbijbel, wordt smakelijk voorgesteld. (SV)

M.m.v. Hans Cottyn, Sebastiaan Kort, Dirk Leyman en Sofie Vanlommel
    • Sebastiaan Kort
    • Dirk Leyman
    • Sofie Vanlommel