Warenhuizen VS zien omzet dalen

De verkoopcijfers van Amerikaanse warenhuizen zijn vorige maand gedaald, terwijl de omzet van winkelbedrijven met goedkope producten is gestegen. In het bijzonder zijn de verkopen van ’s werelds grootste winkelconcern, Wal-Mart, vorige maand toegenomen.

Consumenten zien zich de laatste maanden geconfronteerd met stijgende voedsel- en benzineprijzen en een daling van de waarde van hun huizen. Daarop zijn de consumentenuitgaven teruggelopen. De uitgaven van alle Amerikanen samen zijn goed voor tweederde van de Amerikaanse economie. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen, een indicator voor toekomstige uitgaven, is vorige maand op het laagste punt van de afgelopen zestien jaar beland.

De verkopen in Wal-Mart-winkels die meer dan een jaar open zijn stegen vorige maand met 2,6 procent. Wal-Mart wist de verkopen te laten toenemen door de prijzen van voedsel, gezondheidsproducten en elektronica tot 30 procent te verlagen. De verkoopcijfers van andere warenhuizen en kledingketens vielen gisteren tegen. De omzet van warenhuis J.C. Penney daalde met 7 procent, die van Kohl’s met bijna 4 procent. Limited Brands, moederbedrijf van de lingeriewinkelketen Victoria’s Secret, maakte een verkoopdaling van 9 procent bekend. Ook de cijfers van kledingwinkelketen Gap waren lager dan verwacht.

Zogeheten warehouse clubs laten wel stijgende verkoopcijfers zien. Dit zijn grote pakhuizen buiten de stad waar bedrijven en particulieren met een lidmaatschap producten zoals voedsel en benzine in grote hoeveelheden kunnen inkopen tegen lage prijzen. De omzetten van de twee grootste ketens, Costco Wholesale en BJ’s Wholesale Club, zijn met respectievelijk 7 en 6 procent gestegen.

Warenhuisketen Macy’s maakte onverwacht geen maandelijkse verkoopcijfers bekend. Volgens Macy’s is het belang van de periodieke cijferoverzichten gering, omdat de toenemende winkelverkopen via internet en cadeaubonnen, die pas later worden verzilverd, niet worden meegerekend. Eerder stopten branchegenoten als Sears Holdings, Home Depot en Dollar General al met de maandelijkse rapportages.