Walt Disney maakt Japanse tekenfilms

Animatiefilm Cars, maar dan met Mazda’s, Honda’s en Toyota’s in de hoofdrol? Doornroosje met donkere lokken en Aziatische oogopslag? Het zou kunnen. Want tekenfilmconcern Walt Disney Studio’s gaat samen met Japanse animatiefilmstudio’s Japanse tekenfilms voor televisie maken. Een van de eerste projecten is een Japans vervolg op tekenfilm Lilo en Stitch (2002), dat zich in deze versie af zal spelen op een Japans eiland in plaats van op Hawaï, en met een Japans meisje in de hoofdrol.

Bij het maken van Stitch! werkt Disney samen met de Japanse animatiestudio Madhouse Co. Alle films in Japan zullen worden gemaakt door plaatselijke tekenaars en computeranimatiespecialisten. Een woordvoerder zegt dat Disney met de samenwerking beter wil inspelen op de plaatselijke smaak. „Disney-figuren zijn heel geliefd in Japan. Wij denken dat beter aansluiten bij de belevingswereld van Japanners een belangrijke uitbreiding van de markt kan betekenen.”

Disney gaat eveneens samenwerken met de grootste Japanse animatiestudio Toei Animation Company. Samen maken de studio’s een korte kinderfilm over een robot, Robodz, die in juni op de Japanse televisie zal worden uitgezonden. Met Jinni Animation Studio’s maakt Disney de korte animatiefilm Fireball, die daar in april op tv komt. De samenwerking met Toei werd vorig jaar al door Disney bekend gemaakt, maar de intensieve samenwerking met de andere Japanse studio’s is nieuw. Disney heeft wel al eigen tekenfilmkanalen in honderd verschillende landen, sinds 2003 ook in Japan. Deze maand begon de studio daar ook met het verspreiden van filmpjes via de mobiele telefoon.