Vopak breidt opslagcapaciteit verder uit

Tankopslagbedrijf Vopak blijft onverminderd profiteren van de grote vraag naar opslag voor producten als brandstoffen en chemicaliën. Het bedrijf is actief in vrijwel alle havens in de wereld die van strategisch belang zijn voor de wereldhandel en breidt de tankcapaciteit, waarvoor jaarlijks een gemiddeld bedrag wordt uitgetrokken van 450 miljoen euro, op die plaatsen gestaag verder uit.

De komende twee jaar voorziet Vopak een groei van de opslagcapaciteit met een derde tot ruim 28 miljoen kubieke vierkante meter. Dit hangt onder meer af van een succesvolle afronding van nieuwe projecten op de Bahama’s en Estland, waar het bedrijf al een belangrijke terminal heeft voor de opslag voor Russische stookolie die via Rotterdam wordt geëxporteerd naar het Verre Oosten.

Na de fusie tussen Pakhoed en Van Ommeren tot Vopak moest het tankopslagbedrijf van Brussel capaciteit inleveren in Rotterdam, omdat het anders een te dominante positie zou innemen op de markt. Maar met name de olieopslag heeft in Rotterdam zo’n grote vlucht genomen dat Vopak het verlies aan capaciteit na de eisen uit Brussel inmiddels al lang en breed weer heeft gecompenseerd. Op de Europoort olieterminal in Rotterdam heeft de eerste oplevering van een groot uitbreidingsprogramma plaatsgehad die 240.000 kubieke meter nieuwe opslagcapaciteit voor stookolie oplevert.

De crisis op de kredietmarkt gaat volgens financieel directeur Jack de Kreij volledig aan het bedrijf voorbij. „We zien geen enkel effect van de situatie op de financiële markten op de vraag naar opslagdiensten.” Het bedrijfsresultaat van Vopak steeg vorig jaar met 24 procent naar 272,9 miljoen euro. De nettowinst nam toe met 40 procent tot 181,1 miljoen euro, terwijl de omzet met 10 procent groeide naar 853 miljoen.

„We plukken nu de vruchten van de koers die we in 2006 hebben uitgezet”, zegt bestuursvoorzitter John Paul Broeders. Een belangrijk nieuw initiatief noemt de topman de bouw van een LNG-terminal voor de opslag van vloeibaar aardgas op de Maasvlakte.

In 2002 koos Vopak voor afsplitsing van het in chemische distributie gespecialiseerde Univar om zich volledig toe te leggen op tankopslag. Het voormalige Pakhoed investeerde tevens in chemische distributie, Van Ommeren uitsluitend in tankopslag en scheepvaart. Na de fusie van de twee bedrijven in 1999 tot Vopak werd definitief ingezet op tankopslag.

De laatste resten van Univar zijn inmiddels de deur uit met de verkoop van enkele magazijnen.