Terreurdreiging nu ‘substantieel’

De dreiging van een terroristische aanslag in Nederland is toegenomen, en is nu „substantieel”. Dat maakte de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) gisteren bekend. Uit kennis opgedaan bij verijdelde aanslagen in Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Spanje blijkt dat rekening moet worden gehouden met aanslagen in Nederland. Het risico van een aanslag was afgelopen jaar „beperkt”. Het „internationale profiel” van Nederland is voor de verhoogde dreiging minder belangrijk. Dat profiel wordt gevormd door de verwachte anti-Koranfilm van PVV-leider Wilders, het kabinetsbesluit om de militaire missie in Afghanistan te verlengen, de oprichting van het comité voor ex-moslims van Ehsan Jami en het werk van de kunstenares Sooreh Hera, met afbeeldingen van de profeet Mohammed. (NRC)

Lees een interview met Geert Wilders op pagina 11